Kako doznaje Index, u subotu nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao je autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojega je krenula epidemija koronavirusa.

Prema dostupnim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma. Nitko nije imao simptome bolesti.

Na Bregani su zaustavljeni te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome.

Kako se doznaje, i vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojemu se mora javiti ako primijeti da netko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Xi Jinping izdao upozorenja – koronavirusom zahvaćene Europa i Australija

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u subotu da je Kina u teškoj situaciji jer se ubrzava epidemija virusne upale pluća kojom je zaraženo oko 1300 osoba, a 41 je umrla i zahvatila je Europu i Australiju usprkos jačanju mjera njezina zaustavljanja.Od ponedjeljka kineske putničke agencije neće moći prodavati rezervacije za hotele ni boravke skupina, objavio je tv-kanal CCTV, javlja HTV.

Vojni liječnici su upućeni u Wuhan, grad u središtu Kine gdje se u prosincu pojavio virus, i cijeli grad je praktično karantena, a pokrenuta je izgradnja druge bolnice.

Kina poduzima sve moguće mjere zaustavljanja širenja korona virusa i odredila je ograničenja u prometu, maksimalnu uzbunu u Hong Kongu, sustavne kontrole u prometu na sjeveru i jugu zemlje.

Predsjednik Xi Jinping je na sastanku stalnog odbora Političkog ureda Komunističke partije, instance sedam članova koji upravljaju Kinom izjavio da je zbog “teške situacije epidemije koja se širi potrebno pojačati centralizirano i jedinstveno vodstvo Središnjeg odbora stranke”, i dodao da “će zemlja pobijediti”.

Osim u Wuhanu, gotovo cijela pokrajina Hubei je odsječena od svijeta, čime je ukupan broj stanovnika u karanteni veći od 56 milijuna, praktički stanovništvo Južne Afrike.

Kineska vojska poslala je u zabranjenu zonu tri zrakoplova iz kojih se u petak iskrcalo 450 vojnih liječnika i drugog medicinskog osoblja. Neki od njih imaju iskustva u borbi protiv ebole i SARS-a, soja sličnog koronavirusu koji je između 2002. i 2003. pokosio 650 ljudskih života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu.

Hrvati u Wuhanu

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u Wuhanu, gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei. Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji.

U Hong Kongu je zabilježeno pet slučajeva zaraze, u Francuskoj tri, a u Sjedinjenim Državama dva. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003. Virus je izazvao alarm, no još je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime