U Splitu se odavno učestalo događaju napadi na vozače i kontrolore javnog gradskog prijevoza Prometa, većinom s teškim posljedicama po napadnute, a posljedično i po tvrtku, ali nijedan napad dosad nije imao epilog u smislu ozbiljne presude koja bi jasno dala do znanja napadačima da je to teško nedjelo. Napadači se uglavnom izvuku s prekršajnim prijavama i par stotina kuna novčane kazne.

O ovom slučaju oglasili su se sindikati splitskog Prometa:

– U petak navečer na Lovrincu dvojica razbojnika napala su našeg kolegu, pretukli ga, pokrali, te ga onesviještenog i razbijene i okrvavljene glave ostavili na pločniku ispred autobusa. Za nas je to pokušaj ubojstva iz koristoljublja.

Od policije očekujemo da razbojnike brzo privede pravdi, te da se pobrine da im nikad više ne padne na pamet takvo nešto.

Od uprave Prometa tražimo da osigura antivandalske kabine i videonadzor u svim autobusima, a pogotovo u novima koje očekujemo tijekom ove godine.

Zahtijevamo i promjene u Zakonu, koje bi omogućile da se napadi na vozače u javnom gradskom prijevozu sankcioniraju puno strože, tj., primjerenije.

Zahtijevamo mjere koje će omogućiti da pravda konačno dođe tamo gdje već dugo ne stanuje. I bez fizičkih napada imamo stresa za “izvoz”, i ovo je najmanje što nam je trebalo!
Ako u razumnom roku ne bude reakcija institucija, sindikati će sa svojim središnjicama organizirati protestno zaustavljanje u cijeloj Hrvatskoj – ističu sindikati koji su u 12 sati ispred splitske policije održali konferenciju za novinare.

Inače, točno u 12 sati Prometovi autobusi su se zaustavili na 10 minuta u znak podrške pretučenom kolegi.

USKORO OPŠIRNIJE