Jučer smo objavili da je zatvoren jedini laboratorij na otoku Hvaru. Ovaj događaj je izazvao brojne reakcije Hvara, a svoje viđenje stvari nam je poslao i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa, dr. med.

POVEZANI SADRŽAJ

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako ste i sami naveli, privatni MBL magistra Renata Jurić Petrić je prestao sa radom 31.10.2019. godine, ali ne zbog toga što HZZO nije htio produžiti ugovor, već zbog čisto privatno poslovnog razloga – financijska neisplativost. Ovo je najbolji primjer kako kod nas privatna inicijativa posluje u zdravstvu u ugovoru sa HZZO-om – radi se dok postoji profit, a ako profita nema zatvara se samostalna djelatnost (obrt) i raskidaju svi ugovori. I ovo nije prvi ovakav primjer, već prije su privatne hemodijalize prekidale poslovanje radi istih razloga (Primorsko-goranska županija).

Kronologija događanja oko ovog privatnog ugovornog MBL-a je slijedeća:

  • Magistra Jurić Petrić je podnijela zahtjev Ministarstvu zdravstva za zatvaranjem samostalne djelatnosti MBL-a u drugoj polovici listopada, a usmena informacija je do mene i Doma zdravlja stigla u utorak 29.10.2019. godine
  • Službeno rješenje MZ-a o prestanku rada MBL-a je u DZ stiglo 31.10.2019. godine (dan prestanka rada MBL-a ?!?)
  • Već na usmenu obavijest je sazvano UV Doma zdravlja radi donošenja odluke o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata, te je UV i donijelo tu odluku koja je proslijeđena Ministarstvu zdravstva na suglasnost. Nažalost ja kao ravnatelj nemam mogućnost nikoga zaposliti niti pokrenuti neku djelatnost unutar DZ-a ako nemam važeću suglasnost MZ-a
  • Do dobivanja suglasnosti MZ-a za preuzimanjem laboratorija i zapošljavanjem djelatnika u DZ SDŽ, stanovnici otoka Hvara, a u isto vrijeme i osiguranici HZZO-a, su nažalost osiguranici koji nemaju osigurano zdravstvenu zaštitu u ovom dijelu – danas prema HZZO-u nisu opredijeljeni niti za jedan laboratorij, te niti u jednom laboratoriju u ugovoru sa HZZO-om na području RH ne mogu dobiti uslugu vađenja i analize krvi besplatno na zdravstvenu iskaznicu (pravila HZZO-a ?!?, naime pacijente koji nisu opredijeljeni nije zabranjeno primiti ali tu uslugu HZZO neće platiti pružatelju usluge)
  • DZ SDŽ, uz suglasnost Županije, je odlučio već po dobivanju usmene obavijesti o zatvaranju privatnog laboratorija, pružiti ovu uslugu o trošku Doma zdravlja stanovnicima Hvara do dobivanja suglasnosti o preuzimanju MBL-a, međutim u ovom periodu to je jedino moguće na način da se vađenje krvi u ambulantama obiteljske medicine pomakne na termin između 9 i 10 sati ujutro (umjesto kako je uobičajeno između 7 i 8.30 sati), potom se uzorci transportiraju u Split trajektom u 11.30 sati i analiziraju u laboratoriju Doma zdravlja, te je nalaz gotov u popodnevnim satima ili najkasnije sutra ujutro (u ovom periodu laboratorija na Hvaru NEMA)
  • Po dobivanju suglasnosti od strane MZ-a o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata, Dom zdravlja će raspisati natječaje za zapošljavanje i preuzeti djelatnost MBL-a na Hvaru (kada neznam, ovisi o brzini dobivanja suglasnosti iz MZ-a). Paralelno uz ovaj dio posla DZ SDŽ mora nabaviti i opremu za laboratorij i što je puno bitnije prilagoditi prostor današnjim standardima MBL-a (prostor i oprema za MBL su financijski vrlo zahtjevne stavke).

Na kraju moram ponoviti navode sa početka, svaki privatnik koji ima ugovor sa HZZO-om može doslovno preko noći odlučiti prestati raditi (zahtjev i plaćanje takse od 200 kuna), a sustav nažalost nema odgovor na ovako ponašanje (nema otkaznog roka, niti otkaznih klauzula).Nadalje javni zdravstveni sustav i dalje mora poslovati na način da nema nikakvog zapošljavanja bez suglasnosti MZ-a bez obzira što MZ nije osnivač ustanove niti odgovara za gubitke ustanove (donedavno je ova odredba bila i za zapošljavanje djelatnika na određeno radi bolovanja i mom prethodniku na mjestu ravnatelja DZ-a i meni je trebalo više godina da se riješi ovaj problem kod zapošljavanja na određeno radi bolovanja).