Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Zašto toliko plaćamo kruh? Stručnjak objasnio udvostručenje cijena: "Netko uzima marže koje nisu uobičajene"

Zrno po zrno pogača, a euro po euro kruh. Cijena kruha se prije dvije godine udvostručila - i tako uglavnom ostala
D.D. / Foto: Pexels2. listopada 2024. 07:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U Hrvatskoj se, izgleda, najviše zarađuje upravo na kruhu. Dok potrošači plaćaju vrtoglavu cijenu, gotovo 40 posto od prodane štruce kruha odlazi u ruke trgovaca. Dnevnik Nove TV provjerio je ima li za takvu praksu i tržišnog opravdanja.

Zrno po zrno pogača, a euro po euro kruh. Cijena kruha se prije dvije godine udvostručila - i tako uglavnom ostala.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Pa skupo je dosta, kako ne bi bilo skupo. Mi jadni tu smo osiromašeni skroz, otkad je euro došao, katastrofa", rekla je Ljubica iz Zagreba.

"Evo ja sam kupila lugarski, za 1.85. Puno je, ali mi tu ne možemo ništa učinit", rekla je Zagrepčanka.

Na kruhu i pekarskim proizvodima, trgovci najviše zarađuju. Marža je gotovo 40 posto pa je pitanje bi li s nižim maržama i kruh bio jeftiniji?

"Na visinu marži utječu odluke trgovačkih lanaca i politike njihovog poslovanja. Zašto su pekarski proizvodi pa slatkiši s najvišim maržama, to bi trebalo pitati trgovinu", rekla je Nada Barišić iz Žitozajednica.

Trgovci kažu da je to opravdano

"Marža nije zarada, to ljudi često brkaju. Iz marže svatko tko radi u trgovini mora isplatiti plaće, energiju, financirati razvoj, platiti porez državi i sve ono što ide iz normalnog poslovanja", rekao je predsjednik HUP Udruge trgovine Martin Evačić.

Ulogu ima i nabavna cijena, ali i kruh koji se baci, oko 15% dnevno. Do jeftinijeg kruha ipak je moguće.

"Moja kalkulacija je pokazala da i s 30 posto trgovačke marže, taj tip kruha, znači od 700 gr, može bit debelo ispod eura", rekao je poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

U njegovoj računici to izgleda tako da cijena sirovine po štruci, po tržišnim cijenama iznosi 20 centi. Amortizacija strojeva iznosi četiri, a trošak rada 16 centi. Trošak energije i logistike okvirno su 20 centi. Tu su i profiti - za trgovca 18, a za pekara 10 centi po štruci. Uz ostale troškove i PDV - cijena jedan euro.

"Ako je ona i iznad eura, onda netko u tom lancu, pitanje je pekar ili trgovački lanac koji prodaje, uzima marže koje nisu uobičajene i iskorištava svoju poziciju. To su neki procesi koje tržište rješava. Vi uvijek možete poći kupiti kruh na drugo mjesto gdje je jeftinije", rekao je Malić.

Sirovina dugo pada, a pada i pšenica, a cijene zasad ostaju iste.

"Cijene kruha za sada kako gledamo cijene nemaju osnovu rasti, one su takve kakve jesu, visoke su. Cijene sve ostale hrane su visoke i bojim se da je vrijeme jeftine hrane iza nas", rekla je Barišić.

Pa ćemo na policama i dalje imati ono što smo - spremni platiti.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
8
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Splitske bajkere pogodila vijest o smrti: "Neka su ti široke nebeske ceste"
1
min
Splitske bajkere pogodila vijest o smrti: "Neka su ti široke nebeske ceste"
Livaja ponovno na klupi: Objavljeni sastavi za utakmicu Hajduka i Vukovara
13
min
Livaja ponovno na klupi: Objavljeni sastavi za utakmicu Hajduka i Vukovara
Uživajte ponovno u tjednu 'Večere za 5' u kojem su se za titulu najbolje borile tri bivše natjecateljice showa 'Brak na prvu' i dvoje influencera 
29
min
Uživajte ponovno u tjednu 'Večere za 5' u kojem su se za titulu najbolje borile tri bivše natjecateljice showa 'Brak na prvu' i dvoje influencera 
Badnjak u Podstrani: Nastavlja se tradicija zajedništva uz podjelu bakalara i glazbeni program
47
min
Badnjak u Podstrani: Nastavlja se tradicija zajedništva uz podjelu bakalara i glazbeni program
Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
1
sat
Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Na najživlju gradsku ulicu u Splitu stiže Damir Urban
    Na najživlju gradsku ulicu u Splitu stiže Damir Urban
    20. prosinca 2025. 19:05
  • "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    20. prosinca 2025. 15:28
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.