Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZAŠTO SEBE GADIMO? Sve smo uništili, od turizma živimo. Na cjeniku sve lijepo piše, zašto imamo potrebu naglašavati koliko je nešto plaćeno?

Proučite što naručujete i umjesto da objavite sliku računa, radije upitajte konobara je li umoran...
KATA MIJIĆ / Foto: Igor Jakšić, Dalmacija Danas21. lipnja 2024. 01:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]K[KRAJ-VELIKO-SLOVO]ava košta ovoliko, sladoled onoliko… Cijeli život sam u ugostiteljstvu i cjenik se uvijek nalazi na stolu. Zašto imamo potrebu naglašavati koliko je nešto plaćeno? Pišemo sami protiv sebe, a zašto očekujemo da drugi pišu hvalospjeve? Svi oni koji rade u tom sektoru, znaju koliko se moramo truditi da gost bude zadovoljan. Želimo dat najbolje od sebe, prikazat se u najboljem svjetlu. Samo na taj način će nam se ti isti gosti i vratiti. Baš čudno, a ima toliko objekata sa pristojnim cijenama. Kao primjer, uzet ću nekadašnji Žbirac. Od njega je stvoren brand, kultno mjesto, mjesto koje je cjenovno bilo prihvatljivo ljudima. Okolni kafići koji nisu bili na položaju kakav je bio naš, imali su dva ili tri puta veće cijene. Ljudi imaju pogrešnu percepciju. Ne zgrću vlasnici novac, nego se bore za opstanak. Nitko ne stavlja kavu ili kuglu sladoleda skupo iz obijesti.

Najmovi se plaćaju na desetine tisuća eura, radnici, nabave, i još trista čudesa koja moraju biti podmirena. A najvažnije je, nitko nas ne prisiljava da idemo na najskuplja mjesta, to je naš izbor. Čemu onda čuđenje? Versace i roba sa pazara nemaju istu cijenu, a imaju isti, ili sličan sastav. Tako je i s mjestima na kojima pijemo kavu. Ja ne idem na mjesta na kojima mi je skupo. Ali isto tako, ako mi se pije kava, popiti ću je bez obzira koliko koštala. Čudni smo mi ljudi. Odemo na kavu da bismo slikali račun.

"Diže mi se kosa na glavi od dvojnih cijena"

Trenutno radim u restoranu u Gornjoj Podstrani, „Carevi dvori“. Za doći do nas, treba se baš pomučit, upaliti auto, i popeti se jako blizu Bogu, kako ja kažem u šali. Kako meni gosti lijepo objasne, šta se više penjemo, hrana je sve bolja i bolja. A poviše naš nema nijedan restoran. Time je sve rečeno. Cjenovno smo prihvatljivi, a po kvaliteti u samom vrhu. Zašto? Kako da nam se gosti vrate ako smo osrednji? Moj šef ne izigrava Boga, nego radi na roštilju, peče peke. To je njegovo životno djelo u koje je uložio sve što je imao. Osrednjost sebi ne smije dozvoliti. I nitko ne naručuje napamet, već sa cjenikom u ruci. Znači, upoznati su sa cijenom.

I postoji još nešto što me izuzetno smeta, i što smatram nedopustivim u ugostiteljstvu. Dvojne cijene. Od toga mi se diže kosa na glavi. Jedna je cijena za naše, druga za strane goste. Ne znam kako oni prolaze, ali meni ljudi koji ne znaju ni riječ hrvatskog,  traže hrvatski cjenik. Samo se nasmijem, jer znam i zašto to rade. Netko ih je već prevario, pa su oprezni. Imamo cjenike na nekoliko jezika. Za istim stolom zna biti njemački, engleski i hrvatski. Mi nemamo problem s tim, jer su cijene onakve kakve bi trebale biti, za sve iste. Gosti su gosti, i tko god da to primjenjuje, za mene je to čista prijevara. Zamislite da se nađem u situaciji da moram dat cjenike sa istim jelima, i različitim cijenama. Propala bih u zemlju od srama. Ja na takvom mjestu ne bih radila, i amen.

"Na cjeniku sve lijepo piše"

Dragi moji, sve nam je uništeno, i od turizma živimo. Ne smijemo se kockati, niti sjeći granu na kojoj sjedimo. Onaj tko nije prošao sve poslove u jednom kafiću ili restoranu, taj isti ne bi trebao ni otvarati. Ima li išta strašnije od toga kad posao vodi onaj tko o poslu nema pojma?

Dragi moji, na cjeniku sve lijepo piše. To što se vi šokirate, govori sve o Vama, a ne o cijeni kave. Proučite što naručujete i umjesto da objavite sliku računa, radije upitajte konobara je li umoran. Osmjehnite mu se, jer je previše ljudi koji hodaju s izrazom lica kao da jedu ljuti feferon u tom trenutku. Sve je stvar pristupa, vjerujte mi.

#volimohrvatsko

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
38
Haha
4
Nice
5
What?
3
Laž
6
Sad
3
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.