“Cilj nam je kontinuirano raditi na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju u suradnji s vrhunskim stručnjacima“, istaknula je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću (HUZIS) tijekom dvodnevne edukacije za zaposlenike kladionica. U svrhu unaprjeđenja društvene odgovornosti u igrama na sreću, edukaciju provode izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš i dr .sc. Davor Bodor, spec. psihijatar.

“Kao priređivači igara na sreću svjesni smo da prvo moramo krenuti od sebe i konstantno ulažemo u edukaciju naših zaposlenika. Poučeni iskustvom u Zagrebu, odlučili smo edukaciju provesti i u Splitu, a sve s ciljem da naši djelatnici steknu što kvalitetniji uvid u industriju igara na sreću i kako od razvoja ovisnosti o kockanju zaštiti osjetljive društvene skupine,” poručila je Mateković.

 Neven Ricijaš naglasio je kako je za kvalitetno razumijevanje industrije igara na sreću nužno poznavati pravne okvire i cjelokupni društveni kontekst u Hrvatskoj.

“Industrija igara na sreću vrlo je kompleksna i pri kreiranju programa edukacije posebno smo vodili računa o upoznavanju polaznika sa svim rizicima koji proizlaze iz neodgovornog sudjelovanja u igrama na sreću. Izuzev na kockanje odraslih, naglasak smo stavili na kockanje maloljetnika, odnosno psihosocijalne probleme koje proizlaze iz njihovog kockanja, standarde zaštite u priređivanju igara na sreću te standarde njihovog oglašavanja. Drago nam je što je HUZIS prepoznao važnost edukacije svojih zaposlenika i što smo ostvarili uspješnu dugoročnu suradnju.”, naglasio je Ricijaš.

“Jedna od najvažnijih stavki za koju želimo da svi polaznici ponesu s ove edukacije jest prepoznavanje tog ključnog trenutka kada je igrače za koje procijene da su u riziku od razvoja ovisnosti potrebno uputiti da nazovu besplatan broj telefona za pomoć 0800 200 005. Polaznike smo upoznali i sa simptomatologijom ovisnosti o kockanju, kako se ona razvija i liječi,” zaključio je Bodor.„Posebno mi je drago što se ovakav tip edukacije održava u Splitsko-dalmatinskoj županiji i što su priređivači igara na sreću prepoznali važnost kontinuiranog ulaganja u prevenciju razvoja ovisnosti o kockanju. Prioritet naše županije je kontinuirana zaštita ugroženih društvenih skupina, osobito maloljetnika i djece i držim posebno važnim činjenicu da će zaposlenici kladionica ovom edukacijom steći i važan uvid u psihosocijalne probleme koje proizlaze iz njihovog kockanja.“, poručila je Helena Bandalović u ime Splitsko-dalmatinske županije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime