Kad bismo malo prolistali, pročitali, poslušali domaću glazbenu scenu, iz tamo neke 1982. godine – puno bi toga mogli napisati. I naravno, pošto je to sada neko daleko vrijeme, sve bi to bilo začinjeno s malo većom dozom nostalgije.

Povratak u prošlost uvijek malo poškaklja emocije. Jedan je od razloga što je to povratak u mladost, u neku pitku radost, sjećanje na neke melodije koje su se s razlogom (ili bez) izgubile. Zato i postoje sjećanja.

Eto, te godine idu u zaborav brojni pjevači, vokalno instrumentalni sastavi, a dolaze neki novi. Meni su još uvijek (pa i danas) bili dragi Prljavci, Azra, Aerodrom, Bijelo dugme (ZAKON!), Parni valjak, Divlje jagode i… Idoli kao idoli. Ma, bilo ih je još koji su u to vrijeme bili aktualni i dobrodržeći. Neprolazne veličine kao što su Indeksi i Davorin Popović i vječna Bacila je sve niz rijeku. Ne bih sad o tome…

Ne mogu vjerovati da sam u ovom malom izu zaboravio Crvene koralje i Borisa Babarovića. Oni su neka druga priča, ostavština iz davnina koja još uvijek živi.

I gdje bi u toj priči mogli smjestiti splitsku grupu Stil? Taman tamo u 1982. godinu. Nisu imali snagu vokala kao Indeksi, nisu izlazili s jakim pjesmama u kojima dominira stih i duboke emocije, ali imali su ono nešto lepršavo i svima dopadljivo, nešto za proljeće, ljeto, jesen i zimu – imali su simpatičan ritam i pjesme koje se mogu „uhvatiti“ već na prvo slušanje.Ivo Lesić je bio inicijator, skladatelj, animator. I zanimljiva je bila prva „postava“ :
Zvonimir Stipičić Miš, Damir Mihanović Ćubi i Ivo. I te 1982. snimljen je album Putovanje. Pun pogodak! Na stvaranju LP-ja sudjelovali: Lesić (vokal, klavijature) Bojan Beladović – gitare, Matko Jelavić – bubnjevi. Glazbu je potpisivao Ivo, a tekstove Miš i Ivo. I sjajno je krenulo. E, Ali, Ali – to je već druga priča i LP. Tu se pojavljuje Mladen Duplančić – bas gitara, Oliver Mandić – bubnjevi i lijepa Hajdi kao prateći vokal. Pridružuje im se Željko Bračić na gitari i počinje „gažiranje“ svugdje po Dalmaciji i šire, samostalno i kao prateći bend mnogim pjevačima (Milo Hrnić, Mišo Kovač, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden…).

Treći Lp Nikada nije kasno snimljen u Londonu 1984. u studiju Edi Granta u postavi kao Ali, ali – plus Željko Bračić.

Zvonimir Stipičić i Željko Maretić bili su pridruženi za potrebe snimanja spotova i pratećih vokala povremeno (na Lp Ali,ali – pjesma 69).

Sve je to trajalo tek nekoliko godina i imali su sjajan uzlet. Putovanje se, primjerice, 1982. godine našlo na prvom mjestu kao Hit mjeseca tri puta za redom! I to na razini bivše države. Ali kako to već biva kod mladosti ondašnje i sadašnje, svatko je krenuo svojim putem. Opet puni zanosa. I od svega toga – ostala je pjesma i nešto više.

Stilovci su imali stila, stilski smješteni u šarenilo mladenačkih boja jedne mladosti.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime