ZALEĐENA DALMACIJA U planinama 20 stupnjeva ispod nule, u zaleđu Zadra -12°C, u zaleđu Splita -11°C!

Izrazito hladna zračna masa sibirskog podrijetla djelomično zahvaća i naše područje pa su danas zabilježene najniže temperature zraka ove zime

Vrhunac ledenog vala dogodio se noćas i rano jutros. Izrazito hladna zračna masa sibirskog podrijetla djelomično zahvaća i naše područje pa su danas zabilježene najniže temperature zraka ove zime.


Izmjerene minimalne temperature zraka 28.2.2018. (Pljusak.com)

Krenimo redom. Prema podacima mreže Crometeo postaja Pljusak.com, u Dalmaciji je danas najniža temperatura zraka izmjerena na planinarskom skloništu Puma (1630mnv), -20,3°C. Na Svetom Juri na Biokovu izmjereno je -19,1°C, a na Promini (850mnv) -13,7°C. Od nižih područja danas je najhladnije bilo u zaleđu Zadra. Zadarska zračna luka jutros je izmjerila -12°C, što bi mogao biti novi temperaturni rekord za ovu lokaciju.

Niz područja u Cetinskoj krajini jutros je mjerio -11°C. Toliko je bilo u Otoku, Muću i Bisku. Zanimljivo isto toliko je izmjereno u kliškoj Zagori, u Veliko Broćancu.

Zvjezdano selo Mosor (700mnv), svega nekoliko zračne linije od Splita, jutros je mjerilo -10°C, isto koliko u Golubiću kraj Knina.

-9°C je izmjereno u Dubravicama, Miljevcima, Drnišu, Kninu i Cisti Velikoj, -8°C u Primoštenu (!), Hrvacama, Šibeniku (!), Bilicama, Klisu i Vodicama.

Što se tiče obalnog područja od Trogira do Omiša, također je bilo jakih minusa. -7°C je izmjereno u Kaštel Štafiliću. Grad Split imao je -5°C, isto koliko u Kaštel Gomilici, Solinu Čiovu. U Milni na Braču bilo je -6, a u Dolu na Hvaru -5.


Najtoplija jutros bila je Palagruža s točno 0,0°C.

Danas nas očekuje vedro vrijeme. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, samo podno obalnog gorja još prolazno jaka. Vjetar će danju dodatno oslabiti. Najviše dnevne temperature od -2 do 5°C.Nove nevolje vezane uz vremenske (ne)prilike imat ćemo već sutra.

U četvrtak još ujutro može biti djelomično sunčano, ali će se tijekom jutra naoblačiti. Posvuda će oborine početi kao snijeg ili susnježica, a ponegdje i kao kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. Prvi nekoliko sati padanja ponegdje može pasti i desetak centimetara snijega ili se stvoriti sloj kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Sa stalnim porastom temperature oborina će prelaziti u kišu prvo na otocima, zatim uz obalu, a do večeri i u Zagori. Navečer na moru može biti grmljavine i obilnijih pljuskova. Ujutro će zapuhati levant, a potom jugo koje će do večeri na moru biti jako, ponegdje su mogući olujni udari! Najhladnije će biti u prvom dijelu noći s temperaturama u Zagori od -10 do -4°C, uz obalu i na otocima od -4 do 2°C. Prema jutru temperatura zraka će biti u laganom porastu. Sredinom dana bit će od -3°C ponegdje u Zagori do 5°C ponegdje na otocima. Navečer dodatno zatopljenje pa će do sredine noći na vanjskim otocima temperatura biti dvoznamenkaste.

Prognozu za ostatak tjedna možete pročitati ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0