– Činjenica je da se na mnogim nagrađivanim projektima arhitektura i dizajn međusobno povezuju u smislenu cjelinu te da je to niša koja je značajna za industrijske dizajnere. Dani Orisa svake godine ugošćuju arhitekte iz cijelog svijeta i više od 2 000 posjetitelja. Imamo dobru priliku za predstavljanje hrvatskog dizajna budući da se radi o veoma značajnom događanju. Sigurna sam da će naši članovi imati višestruku korist – rekla je predsjednica Zajednice za industrijski dizajn HGK Silvia Jonjić povodom prvoga nastupa Zajednice, uz sufinanciranje Hrvatske gospodarske komore, na najvećem arhitektonskom događaju u regiji, Danima Orisa, koji se od 19. do 20. listopada održavaju u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Ovaj međunarodni arhitektonski simpozij organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture.

– Iznimno smo zadovoljni što smo uz veliku potporu i razumijevanje Hrvatske gospodarske komore naišli i na oduševljenje organizatora zbog činjenice da će hrvatski dizajneri biti predstavljeni na ovom arhitektonskom simpoziju – rekla je Jonjić.

– Dani Orisa predstavljaju najveći arhitektonski simpozij u ovom dijelu Europe te nam je kao kući hrvatskog gospodarstva iznimno zadovoljstvo da će se ove godine ovdje predstaviti i Zajednica za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore na pažljivo osmišljenom zajedničkom izložbenom prostoru – rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić.

Divić je naglasila da je uloga dizajna vrlo važna jer daje dodanu vrijednost proizvodu, ali i da je za jačanje konkurentnosti nužna sinergija struke, dizajnera i proizvođača kao i kvalitetna promocija.

– Dani Orisa su upravo mjesto gdje se susreću arhitektura, dizajn, umjetnost i struka te predstavljaju kvalitetnu platformu za promociju svih ovih srodnih struka – rekla je Divić.

Na izložbenom prostoru nastupaju Lilipop Design, Dizzconcept, Deez Product Design, Polymorph, Kamen Centar, CroStone, A1 Format, Ksenija Jurinec i Zrinka Nedeljković.

– Ovogodišnji Dani Orisa nastavljaju tradiciju osamnaest prethodnih izdanja simpozija. Odlični arhitekti, izvanserijski dizajneri, publika iz ‘čitavog’ svijeta, dobra atmosfera i, na kraju, ‘svakako do viđenja’. Velika svjetska imena arhitekture s Mariom Bottom na čelu, Nenom Kezićem i 3LHD-om iz Hrvatske, Brazila, Ujedinjene Kraljevine, Čilea, i svakako šećer na kraju: slavni talijanski dizajner Piero Lissoni, kralj produkt dizajna. S Lissonijem ovi Dani Orisa postaju još relevantniji za dizajnersku struku i sve spomenuto pokazuje koliko su arhitektura i dizajn, pa zatim umjetničke suradnje, važne za kvalitetu naših prostora i time života – rekao je direktor Orisa Andrija Rusan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime