Zagrebački mitropolit Porfirije je novi srpski partijarh

On je 46. po redu poglavar SPC-a


Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je partijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar SPC-a.


Blic javlja da su u apostolskom ždrijebu Porfirija bili Irenej Bački i banjalučki Jefrem, no zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić je postao novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Sabor SPC-a, na kojem se bira novi patrijarh održan je u Beogradu, u kripti katedralnog Hrama Svetog Save na Vračaru.

Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. Novi patrijarh bi mogao biti formalno ustoličen već sutra.

Tko je Porfirije Perić?

Porfirije (Prvoslav Perić) je episkop Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski od 2014. godine.

Rođen je u Bečeju. Gimnaziju je završio u Novom sadu, a 1986. godine je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu. Do 1990. je bio na poslijediplomskom studiju u Ateni.Monah je postao u samostanu Visoki Dečani 1985. godine, a 1990. je zaređen u čin jeromonaha u bačkom samostanu Kovilj.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na redovitom zasjedanju 14. svibnja 1999. izabrao za vikarnog episkopa Egerskoga, a 26. svibnja isti ga je sabor izabrao mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga, na dužnost upražnjenu smrću mitropolita Jovana (Pavlovića).Bio je i episkop vojni (2010.-2011.), a zatim koordinator za suradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Kako izgleda procedura izbora?

I 46. patrijarh izabran je apostolskim ždrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne kuverte, a one u Evanđelje.

Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kuvertu iz Evanđelja, a kandidat čije je ime u toj kuverti je 46. poglavar SPC-a i preuzima upravu SPC-om. Inače, javno prenošenje izbora novog patrijarha je zabranjeno.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. studenoga 2020., na covid odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime