U petak navečer na staroj cesti između Mimica i Lokve Rogoznice svečano je otvorena cesta umjetnika “Via Artistica“. Uz cestu i u mjestima izloženi su radovi umjetnika koji su polazili likovnu koloniju lokalne umjetnice Mladenke Mimica.

Otvaranju Ceste umjetnika nazočili su brojni mještani, umjetnici te uzvanici iz Grada Omiša, Turističke zajednice, a sve na čelu sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Područje koje je služilo kao ilegalni deponij sada je pretvoreno u malu galeriju na otvorenom u kojoj mogu uživati svi prolaznici, ali i rekreativci jer se projekt savršeno uklapa u razvoj cikloturizma koji zagovara Turistička zajednica splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktorom Joškom Stellom. Stoga ne čudi da su i oni bili među brojnim partnerima koji su doprinijeli u realizaciji ove ideje.

– Ovim projektom je zaustavljena deponija otpada uz cestu u Mimicama i sve se saniralo na najjednostavniji i najjeftiniji način, a uz sve to su se dobile nove vizure našeg kraja. Od samog početka bila sam uvjerena da je umjetnost jedina koja budi čovjeka i tjera ga na razmišljanje prema okolišu i podiže svijest pojedinca, rekla je uvodno Mladenka Mimica, osnivačica Likovne kolonije Mimice.

– Sve skupa imamo 33 skulpture na ovoj cesti, u mjestima Mimice, Medići i Lokva Rogoznica, a dvije od njih su postavljene i u Omišu. U tri kolonije sudjelovalo je 40 umjetnika koji su došli iz različitih zemalja kao što su Španjolska, Austrija, Njemačka, BiH i brojne druge. Prije trideset godina sam počela s umjetničkim projektima i otprilike dvjesto umjetnika je sudjelovalo u našim radionicama, zaključila je Mimica.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je kako je ovaj projekt objedinio povijest, ekologiju i umjetnost, a sve to zbog vrijednog rada pokretačice ovog projekta gospođe Mladenke Mimice.– Nekada su plemeniti ljudi bili povezani ovom prometnicom, a onda su neki novi zbog profita to uništili. Zahvaljujući gospođi Mimici i svim umjetnicima ovaj prostor je oplemenjen njihovim radovima i na ponos Grada Omiša i iznad svega Mimica i Lokve Rogoznice. Županija je preko Turističke zajednice sudjelovala u uređenju ovog prostora što me posebno veseli, ali nećemo stati na tome. Mi ćemo osigurati komunalnu opremu na ovom prostoru i to u što skorijem roku, rekao je župan.

Župana smo upitali kako stati na kraj ilegalnim odlaganjima otpada koja nisu rijetkost na ovakvim mjestima diljem Dalmacije.

– Prije svega treba apelirati na lokalne zajednice da su dužne do konca ove godine izgraditi reciklažna dvorišta. Uz to, nadzor komunalnih redara mora biti intenzivniji ne samo za radnog vremena jer oni koji žele devastirati prirodu vrlo dobro znaju kada to mogu nekažnjeno napraviti. Trebalo bi se uvesti 24-satno dežurstvo po lokalnim zajednicama i to sedam dana u tjednu da se osobe uhvati u (ne)djelu i dobro novčano kazni, a ako treba i zatvorski. I vi u medijima bi trebali objavljivati njihova imena i prezimena, jedino to je način da zaštitimo prirodu i ekologiju naše najljepše splitsko-dalmatinske županije, poručio je.

Među okupljenima su bili i umjetnici koji su svojim radovima oplemenili ovo područje i ilegalni deponij koji je nekoć bio trn u oku ovog prekrasnog krajolika pretvori u mjesto koje će mještani, ali i njihovi gosti s radošću posjetiti. Ovisno o umjetniku, radovi su od ideje do onoga što možemo vidjeti na Cesti umjetnika nastajali od nekoliko tjedana pa do nekoliko godina.

– Najviše me motivirao prostor, pokušao sam se uklopiti u njega i sa skulpturom dati akcent na ono što ovaj prostor može oplemeniti. Izlagati na “Via Artistici” je iznimna čast i divno priznanje od Mladenke koja me pozvala i dala priliku da izlažem na ovako lijepom mjestu, rekao je Frane Šitum, autor skulpture uz koju je i otvorena sama Cesta umjetnika.

Kip koji je postavljen uz plažu u Medićima je onaj Sv. Florijana autora Ivana Pavića. Ideja je proizašla nakon velikog požara koji je ‘progutao’ to područje pa je i sam kip postavljen kako bi čuvao vatrogasce, ali i sve prolaznike podsjetio da paze s opušcima da se takvo nešto opet ne dogodi.

Ispred Turističkog biroa u Mimicama postavljen je kip ženske figure autora Ante Brkića iz Bosne i Hercegovine.

– Spoj kamena, mora i ove prekrasne zemlje je sjajan, a mi imamo čast da damo svoj doprinos kao umjetnici, poručio je Brkić te se još jednom zahvalio voditeljici Likovne kolonije gospođi Mladenki Mimica.