Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZADIVIO JE NAJBOLJE HRVATSKE CHEFOVE Ante Kapović, mladi kuhar iz Dalmacije koji trenira kickboxing i obožava parfeme: "Vrijeme tradicionalne dalmatinske kuhinje tek dolazi"

[INTERVJU] Ante, dobitnik prestižne stipendije, otkrio je za Dalmaciju Danas što ne voli vidjeti u (nekim) hrvatskim restoranima: "Serviranje tanjure kao iz prošlog režima - na listu salate i s cijelom stabljikom peršina..."
D.D. / Foto: Privatni album12. travnja 2022. 01:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ana Grgić Tomić, Marijo Curić, Rudi Štefan, Matija Bogdan, vrhunski hrvatski chefovi, okupili su se u zagrebačkoj Esplanadi. Naime, u Smaragdnoj dvorani održana je Gala večera te su dodijeljene vrijedne Raise the Bar stipendije.

Imena treće generacije dobitnika Stipendije Raise the Bar objavljena su prošli tjedan tijekom promocije novog izdanja gastronomskog vodiča Gault&Millau te dodjele godišnjih trofeja najboljim hrvatskim chefovima i restoranima. Jedan od vrhunaca večeri bila je dodjela kulinarskih stipendija mladim gastronomskim snagama.

Dobitnici su Monika Gubić (25), Rok Smonkar (22), Ante Kapović (19) i Marija Prša (19), tri chefa i jedna slastičarka, mlade ugostiteljske snage o kojima ćemo još puno čuti. Uz pomoći kulinarskih stipendija, oni će profesionalno usavršavanje nastaviti na poznatim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse i Le Cordon Bleu.

Razgovarali smo s 19-godišnjim Šibenčaninom Antom Kapovićem.

Tek godinu nakon što je završio Turističko-ugostiteljsku školu u Šibeniku, pred njim je blistava kuharska karijera.

Kuhanje i hranu oduvijek je volio, no profesionalni kuhar odlučio je postati kada je prvi put kročio u kuhinju restorana Pelegrini gdje je upoznao sve čari kuharske strasti.

Pitali smo ga tko su mu profesionalni uzori.

- Rekao bih, prije svega ljudi koje jako poštujem. Za mene su to ljudi koji imaju jasne svjetonazore, vode restorane, imaju originalne stilove vođenja kuhinje i prezentiranja gastronomije na način kojim bi ja volio raditi i krenuti. To ne znači da su za mene ostali kuhari manje dobri. Od svjetskih chefova bih izdvojio Massima Botturu, definitivno je moja zvijezda vodilja u ovom poslu.

Dobio si stipendiju projekta Raise the Bar, što ti to znači i gdje će biti tvoje usavršavanje?

- Trenutno smo u fazi konzultacija sa chefovima i gospodom iz Raise the bara koji će nam pomoći da odlučimo što je najbolje za nas. Meni osobno stipendija iznimno laska zbog toga što sam dobio priznanje za svoj rad i trud, a znači mi jako puno zbog toga što sam dobio jedinstvenu priliku za školovanje u najboljim svjetskim institutima koja u našem svijetu jako puno znači.

Vidiš li sebe u budućnosti u Hrvatskoj ili misliš da svoje ambicije profesionalno možeš ostvariti samo vani?

- Sebe u budućnosti vidim za dugotrajni život i karijeru mogu vidjeti samo u Hrvatskoj, no mislim da je edukacija u inozemstvu neizbježna za uspjeh.

Što ti je od jela najdraže pripremati ?

- Kuharu je teško reći jedno jelo, mislim da se to veže uz to kako se osjećaj svaki pojedini dan. No u svakodnevnom životu za sebe definitivno najčešće spremam tjestenine i rižote.

Je li tradicionalna dalmatinska kuhinja u opasnosti da je "otpušu" trendovi globalizacije?

- Ne, naprotiv mislim da vrijeme tradicionalne dalmatinske kuhinje tek dolazi. Možda u malo modernijem ruhu, no ovakvi kuhari širom Dalmacije garancija su da će tradicionalna dalmatinska kuhinja biti sve jača i bolja.

S obzirom na svoje godine, već si priznat u svojoj profesiji. Kako si to postigao?

- To mi jako laska, očito je početak rada priznat. Treba ostati skroman, ovo je samo jedan dobar početak i dobar put kojim bih volio nastaviti. Trudit ću se u budućnosti doći "rame uz rame" s najboljima.

Bilo kakvu nagradu u ovom poslu nije lako zaslužiti, ovaj posao se radi isključivo srcem jer bez toga ne možete opstati. Mi radimo kada svi vaši vršnjaci odmaraju i ljeti idu na kupanje, subotama izlaze..

Što ne voliš vidjeti u hrvatskim restoranima?

- Joj, puno toga još uvijek ima kritična masa jako loših hrvatskih restorana, no definitivno je najgore vidjeti loš servis, loše tretiranu, staru i stranu namirnicu, te serviranje tanjura kao iz prošlog režima - na listu salate i sa cijelom stabljikom peršina na svemu. To nikome nije u interesu.

S čim se još baviš osim kulinarstvom, koji su ti hobiji?

- Veliki sam hedonist pa se još dosta moji hobija veže uz ugostiteljstvo kao što su kava, kokteli, razni destilati i vina. Također bavim se kickboxom u slobodno vrijeme.

Uz okus, miris mi je najvažnije osjetilo pa sa, strastveni kolekcionar parfema.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Marijana Puljak u Saboru: "Marjan je kulturno dobro, a pretvoren je u ilegalno naselje"
1
min
Marijana Puljak u Saboru: "Marjan je kulturno dobro, a pretvoren je u ilegalno naselje"
Šuta održao radni sastanak s predstavnicima GK Kman
19
min
Šuta održao radni sastanak s predstavnicima GK Kman
Ostavio djevojku samu na planini, umrla je
46
min
Ostavio djevojku samu na planini, umrla je
Teška nesreća: Pijan usmrtio pješaka za zebri
56
min
Teška nesreća: Pijan usmrtio pješaka za zebri
Ovo je najgora hrana za vaše srce
1
sat
Ovo je najgora hrana za vaše srce
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.