Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZABRINUTI PČELARI 'Zbog meteo uvjeta, proizvodnja meda je postala lutrija'

Tekst & foto: DOMINIK TOMAŠEVIĆ9. svibnja 2020. 08:15
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nedavno smo obilazeći Knin i područje iznad Knina, u selu Benderu, naišli na umirovljenika iz Splita Mirka Jukića.  bivšeg zaposlenika HEP-a Split. Koji ovdje nije došao zbog nikakvih elektro poslova, već zbog – pčela i meda!

Naime, Mirko Jukić se koju godinu i prije odlaska u mirovinu počeo baviti uzgojem  pčela i proizvodnjom meda. To je, dakako, intenzivirao  s umirovljeničkim danima, zadovoljan što svojim rukama proizvodi tako zdravi proizvod kao što je med, od pčela koje je sam uzgojio. Član je pčelarske udruge Ružmarin.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"To sam jednostavno zavolio..."

Vodeći pčele  u košnicama na paše diljem Hrvatske, od Slavonije, preko Gorskog kotara i Like, pa do sjeverne i srednje Dalmacije, i otoka, najdalje na Vis. Gdje  ih je odvezao lani, kao svake godine, da prezime. I odakle ih je uspio izvući prije epidemije korona virusa. Te ih prebacio natrag na kopno, u Bender iznad Knina, kako ne bi trebali ostati u izolaciji. Jer, treba i pčele hraniti, i dok još ne krenu na pašu.

O svemu tome, porazgovarali smo s Mirko Jukićem. Za zagrijavanje prvo pitanje – odakle mu strast za pčelarstvom i proizvodnjom meda?

– Teško je kazati odakle, jednostavno sam to zavolio – kaže nam Mirko Jukić, koji pčele svake godine vodi na Vis.

– Svake godine idem na Vis, vozim sve košnice, da bi pčele bolje prezimile, a tu bude i nešto paše, ružmarina, vrise. Sada je, pak, u tijeku paša u Benderu iznad Knina, na bagremu.

Kako ste zadovoljni u odnosu na prošlu godinu? Pala je proizvodnja  meda u Hrvatskoj?

– Kako gdje. Inače je prošla, 2019. godina u medarstvu bila nikakva. Uglavnom zbog nepredvidljivih meteoroloških uvjeta. Paša je bila nikakva i onda su prošlog proljeća  pčele bile u lošem stanju i davale dosta manje meda nego inače.
Sve ovisi kakva će biti paša

Koliko trenutno imate košnica?

– Osamdeset.

Što očekujete od ove sezone?

– Sve ovisi kakva će biti paša. Sad su pčele pripremljene za bagrem, a kakvo će biti vrijeme, to nikada ne možemo znati. Ako okrene kiša, bit će loše... Slab prinos su uvjetovale, što suša, što kiša, koja je padala kada nije trebala – kaže nam Mirko Jukić, koji kaže da je to zeznulo i one medare koji su radili proljetni med, od bagrema, ali i one koji su radili jesenski med od vriska.

kosnica_1
GALERIJA
Kliknite za pregled

– Ma, sve je takvo vrijeme zeznulo. Evo sada je bagrem u Kninu lagano procvjetao, a u Benderu sam vidio tek dva, tri cvjetića.

Po Vama, kakvo bi vrijeme trebalo bit, da bude uspješna medna sezona?

– Temperatura je tu najbitnija. Sad bi trebala bit dnevna temperatura od 25 do 30 stupnjeva Celzijusovih.

A kiša?

– Kiša je pala, sad više ne bi trebala.

Znači, promjenjivo vrijeme ne odgovara?

– Može malo porositi, to ne smeta, ali bez prave ciklone i velikih kiša. A što se tiče temperatura, ponavljam najbolja je od 25 do 30 stupnjeva Celzijusovih. Da bagrem medi. Džabe ti je imati i pčele i sve ako u ovom slučaju bagrem ne medi.

Umirovljenik ste, a primijetio sam da se dosta umirovljenika bavi pčelarstvom odnosno medarstvom?

– Pa. ja sam za ovu aktivnost napravio OPG. Ne moraju svi pčelari registrirati OPG, ali ja sam ga napravio.

Klima se počela mijenjati

Imate li kakav poticaj od države za svoju djelatnost? Morate li vi što plaćati?

– Ne plaćamo mi ništa, ali dobivamo nešto povrata na uloženo, svake godine različito, jedne godine više, druge manje... Sada su i to smanjili. Procedura je takva, predaš papire Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ove godine su pomaknuli na 20. lipnja, a onda dobiješ povrat za uložena sredstva u listopadu ili studenom, kako oni raspolažu novcem – priča nam Mirko Jukić o borbi pčelara i medara za opstanak. Kojeg za kraj ove beside pitamo -
koja je njegova poruka za pčelare i proizvođače meda ove godine?

– Neka vrijeme ostane ovakvo, bit će bagremovog meda, trebalo bi ga biti – optimistično će Jukić. No, ubrzo ovome dodaje:

– Nažalost, treba kazati i ovo – klima se počela mijenjati, što nam uzrokuje velike probleme. Jer, tu su primjerice  troškovi selidbi košnica, iz mista u misto, utovar, istovar,  prijevozno sredstvo.

Klima se mijenja, to je pčelarima i medarima veliki problem?

– Pa, zadnjih godina je više saharska, nego mediteranska klima. Uglavnom, nije više kao što je bilo nekada. Znalo se prije - u travnju pada kiša, zatim slijedi nekoliko mjeseci sunca, bogata paša i uspješan prinos meda.
Lani sam izvrcao tristo kila meda, na ovoliko pčela koliko ih imam to je premalo.
Zadnje tri, četiri godine nisu bile nešto izdašne. Sve je danas postala lutrija – zabrinut je Mirko Jukić.

Kiša pa bura, sve kako ne treba

Te dodaje:

– U principu sve ovisi o tome koliko pčela unese meda u košnicu, kakva je bila paša. Jer, prije zime, ne možeš odnijeti sav meda, morate pčelama ostaviti u košnicama dvadeset do trideset kila meda, kako bi one mogle prezimiti. U siječnju i veljači sam im davao i malo pogače, ali kasnije su ostale bez hrane. Kada sam ih nedavno vozio u Bender, onda je taman počela kiša, pa iza toga bura, sve kako ne treba. Da zaključim – u našem poslu, u uzgoju pčela i proizvodnji meda, zbog meteo uvjeta, sve je postalo lutrija – kaže nam Mirko Jukić.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
6
min
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
19
min
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
30
min
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
35
min
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
37
min
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.