Zdrava prehrana jedan je od najjednostavnijih, ali i najučinkovitijih načina za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Avaz.ba.
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pravilna prehrana ima ključnu ulogu u prevenciji ozbiljnih srčanih stanja poput koronarne bolesti, aritmija, srčane slabosti i srčanog udara, piše Krstarica.
Iako često razmišljamo o zdravoj prehrani, voće je komponenta koja se nerijetko podcjenjuje. Međutim, određene vrste voća mogu značajno pridonijeti zdravlju srca. Prema pisanju portala Health Digest, Američko udruženje za srce preporučuje pažljiv odabir voća kako bismo organizmu osigurali važne hranjive tvari – poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa – ali i kontrolirali unos šećera.
Stručnjaci su izdvojili 10 vrsta voća koje bi trebalo redovito konzumirati ako želimo očuvati zdravlje srca:
Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)
-Breskve
-Lubenica
-Grejp
-Jabuke
-Avokado
-Naranče
-Kivi
-Nar (šipak)
-Šljive
Uključivanjem ovog voća u svakodnevnu prehranu ne samo da ćemo obogatiti svoj jelovnik, već ćemo i svom srcu pružiti ono što mu je najpotrebnije – prirodnu zaštitu.




