Podijelite

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić jutros je stigao u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Zbog Vučićeva dolaska u Zagrebu je moguće otežano prometovanje nekim prometnicama. U centru Zagreba, kao i diljem trase kojom će Vučić proći, postavljene su zastave Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Osim toga, policijske patrole u odorama nalaze se na trasi njegova prolaska, a u pripremi su i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. Plan osiguranja davno je napravljen.

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi je i poseban tim Hitne pomoći te će se morati raspolagati dostatnom količinom krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna rutina u svim državničkim posjetima.

Dolazak srbijanskog premijera naišao na brojne osude

Dolazak Vučića u Hrvatsku nije naišao na plodno tlo skoro kod nijedne politčke opcije, udruge, ali i među građanima. Razlog je Vučićevo koketiranje s ideologijom Velike Srbije, a poznat je njegov govor iz Gline 1995. u kojem je zazivao granice četničke tvorevine.

Šešeljovo mentorstvo i politiku koju je zazivao do dolaska na vlast u Srbiji u Hrvatskoj mu nije nitko zaboravio. Stoga su se braniteljske udruge organizirale u prosvjedu koji je krenuo na Trgu bana Jelačića, a krenuli su i na Markov trg koji je blokiran od strane policije.

Svi traže ispriku srbijanskog premijera zbog njegovih istupa u prošlosti. Među prosvjednicima je i nekoliko saborskih zastupnika, a među njima je i Miro Bulj.

-Žalosti me što je ovaj prosvjed zabranjen, jer se radi o obiteljima branitelja koji su u ratu dali svoje živote. To je djelo koalicije koja je na vlasti, HDZ-a i Pupovčev SDSS. Vučić je već trebao biti spreman ispriku. Trebao je otići u Glinu i ispričati se građanima srpske nacionalnosti jer ih je pozivao na Veliku Srbiju. Ono što je Vučić jedino zaslužio je – pravac u Remetinec. Smatram da je ovaj potez predsjednice u najmanju ruku loš, i to nakon izjava Vulina koji zastupa četničke stavove. Vučić je Šešeljev pomoćnik, i on je kriv za ono što se događalo u Hrvatskoj, njemu je mjesto u Remetincu – poručio je Bulj.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala Vučićev dolazak u Hrvatsku. Ponovila je da se Vučić osobno trebao ispričati i prije dolaska u Zagreb, zbog izjava koje je govorio u ratu. Kosor kaže da Vučićev posjet nije povijesni i da on, vrlo vjerojatno, neće donijeti pomake u odnosu dviju zemalja. “Netko tko je htio amputirati dio Hrvatske, sad je rado viđen gost”, rekla je Kosor.

U Zagreb stigao oko 10 sati

Vučić je u Zračnu luku Franjo Tuđman stigao u 10 sati, odakle se uputio prema Pantovčaku, gdje ga je dočekala predsjednica. Odsvirale su se himne, nakon toga je Vučić pozdravio Kolindinu gardu. “Mi smo garda hrvatska”, odjekivalo je Pantovčakom.

Nakon sastanka s predsjednicom Vučić bi se oko 13 sati trebao sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem na radnom ručku, a odmah nakon toga i sa predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem. Sutrašnj dan je predviđen za sastanak s predstavnicima srpske nacionalne manjine.

 Podijelite