Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

VRT IZ SNOVA U KAŠTELIMA Andrija uzgaja bonsaie, čudesni su: "Trebale su mi godine da naučim pronaći dobar materijal"

[REPORTAŽA] Bonsai je živo minijaturno stablo u posudi koje je izradio bonsai umjetnik. Svakako previše nepoznanica te smo se odlučili zaputiti prema pretposljednjem Kaštelu te doznati nešto više o ovom egzotičnom zanatu
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić4. veljače 2023. 08:43
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Da se nalazimo na nekom od japanskih otoka, vrlo vjerojatno ne bi ni pisali o ovoj temi.

No, znamo li u Hrvatskoj svi za bonsai? Da moramo birati odgovor, on bi bio kratko i jasno - ne. I ne bismo pogriješili. No, u Kaštel Novom se krije vrt Andrije Zokića, koji već duži niz godina uzgaja bonsaije.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U najkraćim crtama, bonsai je živo minijaturno stablo u posudi koje je izradio bonsai umjetnik. Svakako previše nepoznanica te smo se odlučili zaputiti prema pretposljednjem Kaštelu te doznati nešto više o ovom egzotičnom zanatu.

"Početnik ga sigurno ne bi prepoznao, tako da su mi trebale godine da naučim pronaći dobar materijal"

Andrija ima 44 godine, učitelj je likovne kulture, a hobi mu je fotografija i naravno - bonsai.

- Nije svako stablo u posudi bonsai, ono to postaje kad stekne vlastiti unutarnji život, kad imamo osjećaj da je dobilo dušu - odmah nam je kazao na početku druženja ovaj Kaštelanin.

Prvi kontakt s bonsaijem mu je bio za vrijeme studija.

- Ljubav se dogodila kada sam prvi put vidio bonsaije Waltera Palla, umjetnika iz Njemačke čija su stabla bila definitivno drugačija od svih bonsaija koje sam do tad vidio. Njegovi bonsai su bili izrazito prirodnog karaktera, nisu izgledali kao da ih je napravio čovjek, nego kao da ih je sama priroda oblikovala. Ta drveća su imala izrazitu umjetničku snagu u sebi. Također sam bio očaran njegovom sposobnošću da odabere bonsai posudu koja je u odličnoj harmoniji sa stablom. Spletom okolnosti postao sam njegov učenik i dalje učim od njega - ponosno nam priča Andrija o svom učitelju.

Materijal pronađe u prirodi.

- To je zakržljalo stabalce ili grm koje je dobilo pečat vremena i kojeg su oblikovale razne prirodne nepogode dekadama unatrag. Dobar materijal posjeduje zanimljiv karakter i često ima stare ožiljke iz prošlosti koji mu daju patinu i stvaraju osjećaj iskustva na budućem bonsaiju. Uopće nije jednostavno pronaći pogodan materijal i on u prirodi niti malo ne podsjeća niti na bonsai niti na stabalce. Početnik ga sigurno ne bi prepoznao, tako da su mi trebale godine da naučim pronaći dobar materijal - kazuje nam.

Hortikulturni dio uzgoja nije izrazito kompliciran. Međutim, umjetnički dio je kompleksan i on konstantno evoluira.

- Slično je kao što svatko tko dobije boje u ruke može naslikati sliku, ali nije jednostavno naslikati sliku koju možemo nazvati umjetničkim djelom. Smatram da svatko koga zanima može uživati u bonsaiju kao hobiju isto kao što slikanje može biti svakome hobi i nema potrebe da svatko ima ambiciju postati umjetnikom - mišljenja je.

2 2 andrija zokic bonsai 1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Dugotrajan proces izrade

Proces izrade bonsaija traje minimalno pet godina u prosjeku.

- Postoji više načina izrade bonsaija (iz sjemena, rasadnika, prirode … ). Ja ću opisati najpopularniji i ujedno način iz kojeg u pravilu nastaju najkvalitetniji bonsai, a to je od sirovog materijala iz prirode (yamadori). Bonsai se može napraviti od bilo koje drvenaste vrste, a kod nas u Dalmaciji su najpogodnija divlja maslina i bjelograb. Nakon što smo pronašli dobar materijal i donijeli ga kući potrebno ga je orezati tako da stvorimo dobar temelj za budući bonsai. Tu već donosimo prve estetske odluke jer dobar materijal je u pravilu veoma kaotičnog i divljeg izgleda pa je potrebno odstraniti sve suvišne grane i dijelove korijena. Nakon stvaranja kvalitetnog temelja sadim stablo u kašetu i ne diram ga dok ne vidim da je postalo veoma zdravo i spremno za daljnju obradu - opisuje nam.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli andbonsai | andrija zokic (@andbonsai)

Iduća faza je oblikovanje novo izraslih grana.

- To činimo tako da ih omotavamo bakrenom ili aluminijskom žicom. Ožicanu granu je jednostavno oblikovati i usmjeriti u pravcu kojem želimo i ostavimo tako dok ne primijetimo da žica urasta u granu (to može već biti usred prve iduće vegetacije). Skidamo žicu i grana ostaje u onom obliku kojeg smo htjeli. Potrebno je idućih godina orezivati grane kako bi se dobila gušća krošnja i kako grane ne bi otišle van željene konture. U jednom trenu potrebno je stablo presaditi iz kašete u pogodnu bonsai posudu. U biti se radi o tehnikama koje se koriste kod voćarstva, ali cilj nije plod nego estetika - objasnio je Andrija.

Pionir hrvatskih bonsaista prepoznatih na Zapadu

U usporedbi s nekim drugim zapadnim zemljama, bonsai nije veoma popularan u Hrvatskoj, iako je postojao jedan uzlet scene prije petnaestak godina.

- Bonsai scena na Zapadu je u posljednjih dvadesetak godina u snažnom usponu i zbilja tad kad sam počinjao s ovim ne bih mogao vjerovati da će ovoliko evoluirati. Prije nego sam se počeo baviti bonsaima bilo je uzgajivača u Hrvatskoj koji su se tim bavili i neki više neki manje ozbiljno. Petar Vrgoč je bio jedan od uzora tada, međutim ako govorimo o bonsaistima iz Hrvatske koji su prepoznati na Zapadnoj bonsai sceni, onda jesam jedan od pionira - govori nam.

2 2 andrija zokic bonsai 12
GALERIJA
Kliknite za pregled

Unatoč što u bonsaije ulaže ogroman trud, od njih ipak još uvijek ne živi.

- Radim u školi kao učitelj likovne kulture. Prodam i pokoji sirovi materijal, kako bi pokrio troškove bavljenja bonsaima. Moglo bi se živjeti od bonsaija, ali je potrebna hrabrost da se posvetim samo njima. Također, nužno bi bilo putovati po inozemstvu i održavati radionice jer je scena tamo mnogo jača i puno se više ulaže u bonsai. Živjeti od bonsaija i biti samo fokusiran na Hrvatsku mislim da bi bilo nemoguće u ovom trenu - rekao nam je.

Andriji su u danu malo 24 sata.

- Pošto je bonsai živo stablo postoje ciklusi i moj dan se razlikuje svako godišnje doba. Pokušavam uskladiti posao u školi sa bonsaima i to mi je sve teže jer bonsai traže pažnju i da se radi na njima, a isto tako i rad u školi traži energiju. Provodim dosta vremena u vrtu i u svom studiju gdje ih pomalo kroz godine oblikujem - kaže nam Andrija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli andbonsai | andrija zokic (@andbonsai)

"Želim raditi na novim vrstama i istraživati nove stilove"

Upitali smo ga je li ga prepoznala lokalna zajednica.

- Da budem iskren nisam se previše ni trudio biti prepoznat u lokalnoj zajednici. Ljudi putem društvenih mreža saznaju za mene i ponude mi suradnju. Uglavnom se to odnosi na izložbu. Rijetko pristajem na njih jer i za najmanju izložbu su potrebne pripreme pojedinog stabla i čitava organizacija. Posljednjih nekoliko godina sam imao mini izložbe s 5-6 bonsai u Splitu u Adriatic Social Club, jer mi se sviđa taj ambijent u koji je uložena pažnja oko čitavog vizualnog identiteta i glazbe koja se tamo pušta. Imam okvirni dogovor za koji mjesec održati izložbu u Splitu u Smartspace - najavio je.

A evo kako prosječni Kaštelanin reagira na bonsai...

- Uglavnom je začuđen, ali dobijem lijep feedback koji mi je poticajan. Ja vidim mane i puno toga što trebam popraviti u budućnosti - kaže nam.

Na kraju nam je otkrio planove za budućnost.

- Želim napredovati u ovom poslu i podignuti kvalitetu za nekoliko stepenica. Želim raditi na novim vrstama i istraživati nove stilove. Volio bih putem videa i fotografije prikazati bonsai priču iz nekog novog kuta - zaključio je Andrija Zokić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli andbonsai | andrija zokic (@andbonsai)

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
86
Haha
1
Nice
9
What?
1
Laž
3
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
5
min
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
19
min
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
26
min
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
29
min
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
Kako Ryanair leti iz Splita u 2026.?
46
min
Kako Ryanair leti iz Splita u 2026.?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    21. prosinca 2025. 15:25
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.