Vrijeme “izgubilo kompas”: Sljedeći tjedan će nam pritjecati topla zračna masa sa sjevera Afrike, ponegdje moguća rekordna toplina

S njene prednje strane ciklone nad Iberskim poluotokom, prema nama će s područja sjeverne Afrike početi pritjecati još toplija zračna masa


Ulaskom u drugu polovinu listopada, ulazimo u prosječno najkišovitiji dio godine, no ove godine oborine su u listopadu zasad vrlo rijetka pojava. Uz neobično velik broj sunčanih dana, prate nas natprosječno visoke temperature zraka. Jedino što nas podsjeća na jesen je jutarnja svježina i magla u dijelu Zagore, ali i daljnje skraćivanje dana.


Prognoza za kraj ovog tjedna je jednolična. Bit će pretežno sunčano uz slab dnevni vjetar, tek će u nedjelju prolazno zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 5 do 10°C u Zagori, od 11 do 16°C uz obalu i na otocima. Pravu toplinu, karakterističnu za rujan, osjećat ćemo danju jer će cijelu Dalmaciju grijati najviših dnevnih 20 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Da stvar bude zanimljivija, sljedeći tjedan nas očekuje daljnje zatopljenje! Nad Iberskim poluotokom formirat će se snažna ciklona, a s njene prednje strane prema nama će s područja sjeverne Afrike početi pritjecati još toplija zračna masa.

Zbog toga nas sljedeći tjedan, osobito od utorka, očekuje još izraženije temperaturno odstupanje od aktualnog pa bi na Jadranu najviše dnevne temperature zraka bile od 22 do čak 28 Celzijevih stupnjeva. U južnim dijelovima BiH i u Crnoj Gori postoji mogućnost da temperatura zraka ponegdje dosegne ekstremnih 30 stupnjeva za ovaj dio godine.

Kakva-takva promjena vremena moguća je tek od sljedećeg petka.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime