VRHOVNI SUD RASPRAVLJA O SLUČAJU MAMIĆ: Tri su moguća raspleta, evo koja

Dinamo tvrdi da nije oštećen


Vrhovni sud danas i sutra raspravlja o žalbama na presudu Zdravku Mamiću kojom je gazda Dinama kažnjen sa šest godina i šest mjeseci zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz zagrebačkog kluba, piše Index.


Tri su moguća raspleta – Vrhovni sud postojeću nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku može ukinuti te odrediti novo suđenje. A može je i potvrditi ili preinačiti kaznu, na manju ili višu. Što će od toga biti vjerojatno se neće znati još neko vrijeme, jer će vijeće Vrhovnog suda u srijedu i četvrtak saslušati obrazloženje žalbi stranaka u postupku, nakon čega će donijeti odluku koja će vjerojatno biti poznata za mjesec do dva.

Mamić situaciju prati iz Međugorja, gdje je pobjegao uoči izricanja presude u ljeto 2018, godine, a kako doznajemo, zatražio je da na javnoj sjednici Vrhovnog suda sudjeluje videolinkom. Veljko Miljević, Mamićev odvjetnik, dobio je pola sata za iznošenje žalbe na presudu.

Njegov brat Zoran, danas trener Dinama, tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Nitko od osuđenih nije se u lipnju 2018. godine pojavio na izricanju presude u Osijeku.

Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu novca, najveći dio iz optužnice koji iznosi gotovo 80 milijuna kuna, od transfera Dejana Lovrena iz Dinama u Lyon, a Zdravko Mamić i za podjelu novca od transfera Luke Modrića u Tottenham.Mamić planira napasti Modrića?

U žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom, doznaje Index, Zdravko Mamić ustrajat će na tvrdnji da je za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret potrebna i druga strana te će zatražiti ukidanje presude.

Mamić nam je više puta kazao da sud u Osijeku nije ustvrdio gdje se nalazi razlika od 14 milijuna kuna od oko 80 milijuna koliko je Dinamo isplatio Modriću na temelju spornog aneksa ugovora o podjeli odštete za transfer u Tottenham. Modrić je prema presudi Mamiću dao 52 milijuna kuna, oko 14 milijuna kuna otišlo je na plaćanje predujma poreza i prireza na drugi dohodak, a Mamić sada opet postavlja pitanje gdje je preostalih 14 milijuna kuna, koje je Modrić navodno zadržao za sebe.Dinamo tvrdi da nije oštećen

Dinamo i njegova tijela uoči presude poručili su kako im Zdravko Mamić i okrivljenici nisu nanijeli nikakvu štetu.

“Ako nema štete, nema ni kaznenog djela”, govorio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, a njegove riječi potvrdila je i Dinamova skupština koja je izglasala odluku da GNK Dinamo nije oštećen ni pokraden od strane Mamića i njegovog klana.

Sud je ipak zaključio da su aneksi ugovora Modrića i Lovrena, prema kojima su imali pravo na 50 posto odštete od svojih transfera, pri čemu je taj novac kasnije završio kod braće Mamić, antidatirani te da njih dvojica u trenutku odlaska iz Dinama nisu imala pravo na odštetu.

Mamićeva se žalba, između ostalog, temelji na činjenici da Dinamo ne smatra da mu je učinjena nikakva šteta jer sudska praksa ponekad nalaže da se optuženik oslobodi ako se ne utvrdi da je šef malverzacijama tvrtki načinio štetu. Mamić također smatra da je sud pogrešno shvatio anekse jer oni nemaju veze s transferima dvojice reprezentativaca, već su oni “poseban pravni posao”.

Može li Mamić u zatvor?

Ako Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku, može izreći identične kazne, ali može Zdravka Mamića i ostale kazniti i blaže i strože.

U slučaju da presuda postane pravomoćna, Hrvatska je može ustupiti Bosni i Hercegovini, odnosno zatražiti od njihovog pravosuđa da je sprovedu, što je potvrdio bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što je odbijeno izručenje Dinamova gazde Hrvatskoj, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. A ne ne, nije on pobiga u BiH radi suđenja. Čovik je vizionar i predvidija je koronu, pa se na vrime maka u sigurniju zonu. Suđenje se SLUČAJNO poklopilo u tom terminu.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime