U javnoj raspravi je novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu, u kojemu se predlaže nova regulacija nepoštovanja razmaka između vozila i prolaska kroz crveno svjetlo.

Kako javlja HAK-ova Revija, policija nabavlja uređaje kojima će mjeriti razmak između vozila.

Naime, iz Revije su pitali MUP imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila.

“Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila”, odgovorili su im.

Dodali su kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu.

“Također vas obavještavamo kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana”, izvijestili su.

Što s crvenim svjetlom?

Iz HAK-ove Revije su se raspitali i oko sankcioniranja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Naime, u Pravilniku s početka teksta piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Kada se radi o kamerama koje će kažnjavati ovaj prekršaj, policija javlja da su one u vlasništvu Grada.

“Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo Vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već Grada Zagreba stoga Vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim službama Grada Zagreba”, poručila je policija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime