VOZAČI, NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Pred nama je vikend velikih gužvi

Ovaj vikend će na naše prometnice dovesti značajan broj vozila

Vikend kad slavimo blagdan Sveta tri kralja dovest će na naše prometnice značajan broj vozila. Razlog je tome povratak velikog broja turista iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim državama, kao i početak skijaškog vikenda. Zbog svega navedenog, očekuju nas značajne gužve na našim prometnicama, a osobito na graničnim prijelazima, javlja HAK.


Pojačan promet u smjeru zapada očekuje nas od petka, 5. siječnja, a potrajat će cijelog vikenda, 6. i 7. siječnja od ranih jutarnjih sati. Najznačajnijih gužvi bit će na glavnim cestovnim pravcima A3 Bregana – Lipovac, u smjeru GP-a Bregana, A2 Zagreb – Macelj prema GP-u Macelj, s gužvama na naplatnim postajama Zagreb-istok i Trakošćan.

Na ulasku u Hrvatsku gužvi će biti na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac), dok će se na izlasku zasigurno najduže čekati na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa.

Mnogi će skijaši na svoje skijaške destinacije krenuti u ranim jutarnjim satima u subotu, 6. siječnja (između 4:00 i 8:00 sati), kada nas očekuju gužve na glavnim cestovnim pravcima i čekanja na graničnim prijelazima prema Sloveniji. Poučeni iskustvom vikenda uoči božićnih blagdana kad je slovenska policija provodila detaljne provjere vozača i putnika koji su prelazili granicu, valja očekivati duža čekanja na izlasku iz Hrvatske u putničkom prometu, osobito na graničnim prijelazima Bregana i Macelj. Građanima RH i EU-a savjetujemo da koriste manje granične prijelaze u blizini.

Kako bi građani Hrvatske te ostalih država EU-a i Švicarske izbjegli dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima koje moraju koristiti građani država koje nisu u Europskoj uniji, a na kojima su vrlo često najduža čekanja – Bregana, Macelj, Rupa i Kaštel – predlažemo da koriste granične prijelaze koji su u blizini.

Zabrane za teretna vozila iznad 7,5 tona

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama:
• petak, 5. siječnja – od 15 do 23 sata,
• subota, 6. siječnja – od 14 do 23 sata,
• nedjelja, 8. siječnja – od 12 do 23 sata.
Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel – Kanfanar), DC66 (Pula – Labin – Opatija), DC23 (Žuta Lokva – Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1 zabrana ne vrijedi.Savjeti

Kako bi se što lakše prometovalo po cestama u RH, treba pratiti uvijek ažuriranu HAK-ovu stranicu o stanju u prometu. Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauernautobahn, Inntalautobahn i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 6. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama.Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, pronaći na internetskim stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na aplikaciji za pametne telefone, za operativne sustave Android, iOS i Windows (http://www.hak.hr/smartphone/hak).

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0