Za nama je najkišovitije razdoblje dosadašnjeg dijela jeseni. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, posljednja 24 sata najviše kiše je palo u Dugopolju, čak 111 litara po kvadratnom metru. U Veloj Njivi (Prančevići) palo je 99mm, a slijede Ruda 83, Muć, 82, Hrvace 80, Sinj i Ugrini 78, Trilj 74, Golubić 72 itd. Uz obalu je najviše kiše zadnja 24 sata palo u Rogoznici, 68 mm.

Impresivne količine kiše pale su od početka studenog, ponegdje i dvostruka prosječna mjesečna količina. Tako je na najbolji mogući način neutralizirana suša iz prvog dijela jeseni. U Zaostrogu je palo 355 mm kiše, a slijede Vela Njiva 336, Sveti Rok Opsenica 320, Ruda 312 itd.

Dalmatinska zagora, osobito dio na južnim padinama Dinare i Kamešnici dobio je najviše oborina od početka mjeseca. Količina kiše koja je pala u pravilu se smanjuje se prema obali i otocima.

Zbog obilnih kiša u dosadašnjem tijeku studenog u porastu je vodostaj svih dalmatinskih rijeka. Jadro je posljednja 24 sata poraslo čak 90 centimetara, a vrhunac vodostaja imalo je danas u 15 sati kada je izmjeren 151 centimetar. Na 150 centimetara vrijede redovne mjere zaštite od poplava.

Za komentar smo upitali Grad Solin.

– U kontaktu smo Hrvatskim vodama i pratimo stanje. Za sada veće opasnosti time, tim više što je večeras vodostaj počeo lagano opadati, a sljedeća dva dana se više ne očekuje značajne količine kiše. To bi trebalo značiti da će vodostaj padati do vikenda – kazali su nam u Gradu.

Kako je danas izgledalo nabujalo korito Jadra, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime