Vodostaj Cetine brzo pada, prošla opasnost za Glavice, Han i Galu: “Nitko ne želi da se ponovi travanj 2004.”

Božo Milardović kazao nam je da je voda prošlog tjedna bila visoka, ali da se Cetina zadnjih 7 dana spustila na svoju uobičajenu razinu

S prestankom kišnih dana došlo je do umjerenog pada vodostaja Cetine. Vodostaj se zadnjih sedam dana spustio više od metra. Tako su odahnuli stanovnici koji žive ili imaju svoja imanja neposredno uz obale Cetine. Trenutno je razina vode u Peručkom jezeru na koti 359,09 metara nad morem. Prošlog tjedna sve su oči bile uprte u Cetinu u Glavicama, Hanu i Gali. Tamo je zabilježen najviši vodostaj Cetine od 2004. godine.


A upravo se spomenute 2004. dobro sjeća obitelj Milardović iz Glavica kraj Sinja. Ova poduzetnička obitelj ima pet peradarskih farmi na predjelu Mostine uz rijeku Cetinu. Uz samu obalu nalazi se mlinica Nova Mostina.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/428169624270979/” bottom=”30″]

“Mlinicu Nova Mostina je izgradila obitelj Tripalo ljeta Gospodnjega 1832. Obnovljena je voljom i ljubavi obitelji Milardović u spomen i sjećanje na Matu Milardović 1996. godine” – urezano je na kamenoj spomen-ploči u unutarnjem dijelu restaurirane vodenice iz prve polovice 19. stoljeća.

Božo Milardović kazao nam je da je voda prošlog tjedna bila visoka, ali da se Cetina zadnjih 7 dana spustila na svoju uobičajenu razinu. Prisjeća se travnja 2004. godine, kada mu je voda došla do kućnog praga.

– Mi smo tu 50 godina, situaciju iz 2004. godine nikada nismo doživjeli. Voda je tada bila oko 120 centimetara viša u odnosi na stanje prije tjedana dana. Sjećam se da su tad došli iz Civilne zaštite, policije, ljudi iz firme. Bilo je tu i naših prijatelja. Nije bilo ugodno promatrati tako visoku Cetinu, ali srećom, veće štete u konačnici nije bilo – sjeća se Božo Milardović.


– Stanje kod nas direktno ovisi o režimu vode u Peručkom jezeru. Kada bi se tamo održavao optimalan režim vode, ovdje nikad ne bi bilo problema. Istina, zadnjih tjedana stanje kod nas se stalno kontroliralo od strane Hrvatskih voda i HEP-a. Situacija je najgora bila prošli tjedan, ali daleko od onoga što se dogodilo 2004. godine – govori na m Milardović.

Kako je izgledalo prošlotjedno stanje u Glavicama i Gali, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0