Neretvansko-Pelješko-Korčulansko-Lastovsko-Mljetski vodovod d.o.o. Korčula u srijedu je svim potrošačima iz sustava NPKLM vodovoda, Sanitarnoj inspekciji Metković i Sanitarnoj inspekciji Korčula uputio dopis o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

U obavijesti ističu da je iz dostavljenih uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz izvorišta Norin u Prudu utvrđeno da voda, koja se uzorkovala tijekom srijede, “ne ispunjava parametre sukladnosti propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe zbog povećane mutnoće“.

Iz NPKLM Vodovoda poručuju da se isporučena voda iz spomenutog izvorišta redovito klorira, da nije štetna za zdravlje, ali da se preporučuje da se voda za piće prije potrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha.

“Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te za ostale sanitarne potrebe.

Zavod za javno zdravstvo DN županije pojačano će pratiti kretanje mutnoće slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz sustava NPKLM vodova te će o tome javnost na vrijeme informirati” – poručuju iz NPKLM vodovoda.

Procjenjuje se da preporuka prokuhavanja trenutno vrijedi za oko 50 tisuća potrošača.

PODRUČJE ZA ČIJE POTROŠAČE VRIJEDI PREPORUKA PROKUHAVANJA VODE:

U sadašnjem stanju izgrađenosti na ovaj sustav priključeni su sljedeći gradovi i
naselja:
– u dolini Neretve (u gradu Metkoviću naselja Vid i Prud, u gradu Opuzenu
općina Kula Norinska, u općini Slivno naselja Podgradina, Blace, Kremerna,
Komarna i Klek)
– na poluotoku Pelješcu (općina Janjina, naselja općine Orebić od Trstenika do
Lovišta te dio općine Trpanj)
– na otoku Korčuli (grad Korčula, naselja Žrnovo, Pupnat i Račišće te općina
Lumbarda)