Vlahoviček: “Nismo uočili mutacije, uskoro krećemo s testiranjima na nove sojeve”

"Ostvarili smo pomak" - kazao je


Molekularni biolog s PMF-a Kristian Vlahoviček, član tima koji je sekvencionirao virus, otkrio je neke detalje sa sastanka s Alemkom Markotić.


“Ostvarili smo pomak. Dogovorili smo kapacitete kojima raspolažemo za praćenje sekvenci cjelokupnog genoma i za neke druge mjere koje bi mogle ubrzati praćenje mutacija. Ići će se u nabavku posebnih PCR testova koji bi omogućili da provjeravamo ciljane sojeve, a zatim će dio uzoraka ići na detaljnije sekvenciranje. Kapaciteti su zasad takvi da mogu pokriti trenutnu epidemiološku situaciju. Treba odobriti financijski okvir kojim će se to moći pokriti”, rekao je Vlahoviček za N1.

Dosad su sekvencionirali oko 100 uzoraka. Zadnji su izuzeti tijekom siječnja i čekaju još 40-ak novih uzoraka. Prethodni uzorci su bili iz prosinca, uglavnom zagrebački, i u njima nismo uočili mutacije koje bi odgovarale britanskoj ili južnoafričkoj varijanti”, rekao je.

Uskoro će početi i testiranje na specifične mutacije

Govorio je i o novim sojevima u susjednim zemljama te zašto u Hrvatskoj dosad nije bilo učinkovitog sustava praćenja.

“Kapaciteti postoje, imamo mogućnosti za sekvenciranje. Mislim da je možda više financijski problem jer to nisu jeftini pothvati. Tu je i logistika, pripreme uzoraka gdje imamo problem s dodatnim ljudskim potencijalom. Nadam se da će se naći sredstva i da se dodatni ljudi obuče. Dobili smo ponudu Europskog centra za kontrolu zdravlja koji nudi manjim državama uslugu sekvenciranja genoma u dosta povoljnim uvjetima, čak i besplatno pa smo i to odlučili aktivirati iako je strateški za Hrvatsku dobro da se prati na samom terenu u nacionalnom okviru mutacije”, rekao je Vlahoviček.

Objasnio je zašto je važno pratiti pojavu virusa.“Kad uočimo širenje, to znači da je virus bio prisutan prije tri tjedna, a to je onda problem jer je teško kontrolirati i uloviti kontakte pa riskiramo žarište. Dobro je imati nasumično uzorkovanje i praćenje mutacija da bismo mogli vidjeti glavne pravce širenja zaraze. Brzo, kroz tjedan ili dva, zaživjet će ciljano testiranje na specifične mutacije britanskog i južnoafričkog soja”, otkrio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime