Podjelite
 • 593
 •  
 •  
 •  
 •  
  593
  Shares

Inicijativa Javno je dobro namjerava javnosti pobliže približiti problematiku pitke vode na otocima, a o kojoj, kako tvde u inicijativi, otočani nisu dobro informirani i do kojeg će doći ako se izgradi plinska termoelektrana na Perući.

Javno priopćenje, kojega potpisuje Vladimira Mascarelli iz udruge ZaNaS i članica inicijative JAVNO JE DOBRO, prenosimo u cijelosti i autentično:

Bez pitke vode neće biti ni turizma ni prehrambene industrije, a čak i zalijevanje nasada je problematično jer bi se unosilo gomilu štetnih tvari u tlo, počevši od teških metala. Čudno je kako nitko ne naglašava problem otoka ako se Cetina onečisti jer mi druge vode na otocima nemamo. Ni Brač, ni Hvar ni Šolta. Kako to da nema reakcija Turističkih zajednica, hotelijera, proizvođača hrane, poljoprivrednika, vinarija, na koncu i jedinica lokalne samouprave?

OPĆA NAJAVA
Inicijativa Javno je dobro okupila je mnoge udruge i građane oko iste ideje, očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra, oko vrijednosti koje su nama svima od primarnog interesa, zraka, mora, obale, voda, livada i šuma. Oko naše zemlje, našeg mora, obale i otoka za nas i za buduće generacije.
Nakon Predavanja Prvog, Dr.sci. Šterca u Supetru (udruga ZaNaS – Za Naš Supetar), Predavanja Drugog, Mislava Cvitkovića u Kaštelima (udruga KEKS – Kaštelanski eko stožer) članovi Inicijative JAVNO JE DOBRO nastavljaju s organizacijom predavanja, pa je tako:
Predavanje Treće – Mislav Cvitković i Ante Janković iz inicijative ‘Ne daj se Cetino!’, (također članovi Inicijative JAVNO JE DOBRO) održat će predavanje u Supetru, Gradska Vijećnica, četvrtak, 14.9.2017. u 19 sati.

Svi su pozvani, podržimo ih! bez vode neće biti ni nas!

Termoelektrana Peruća je plinska termoelektrana koja bi se trebala graditi odmah pored postojeće brane Peruća, nazivne snage 500 MW. Termoelektrana bi bila kombi-kogeneracijska, dakle uz električnu energiju proizvodila bi i industrijsku toplinu.
Projekt termoelektrane dio je velikog projekta VisViva, kojeg razvija tvrtka MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u vlasništvu Zorana Burića, muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić.

Struka i znanost u javnosti već su jasno pokazali da je termoelektrana Peruća:

 

1) ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova – čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj
2) energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije
3) ekonomski neisplativa jer cijena proizvodnje električne energije u njoj je veća od vrijednosti energije na tržištu
4) strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu.
 
Izgradnjom termoelektrane Peruća cijelo makarsko, omiško, splitsko, trogirsko priobalje i zagora, te svi srednjedalmatinski otoci koji piju iz Cetine – 500 000 ostat će bez pitke vode!
Nijedan argument znanstvenika iznesen u javnosti još nitko nije pobio. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je oko 15 000 ljudi, 12 000 internetski i 3000 na papiru.
Podatci o predavačima:
Mislav Cvitković, mag. phys., doktorand fizike na Friedrich-Alexander Univeristät Erlangen-Nürnberg, te djelatnik Instituta Ruđer Bošković
Ante Janković, dipl. oecc., vlasnik tvrtke za rashladnu tehnologiju, pokretač peticije za zaustavljanje termoelektrane Peruća
(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite
 • 593
 •  
 •  
 •  
 •  
  593
  Shares