Sjednica vlade održava se danas u 12 sati.

Prema dnevnom redu sjednice, vlada će donijeti Nacionalni program reformi 2020. i prateći Program konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

Na dnevnom redu je i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za ovu godinu, kao i dopuna Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te davanje suglasnosti ministru financija za dodatno zaduživanje države uslijed nastupa izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, javlja Index.

Ministri će, uobičajeno nakon proglašenja epidemije, dobiti informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o obveznim mirovinskim fondovima.

Andrej Penković je na početku sjednice kazao da je Hrvatska imala jako dobar odgovor na koronakrizu.

“Svi koji prate taj proces moraju shvatiti što je bila alternativa”, kazao je i dodao da mjere nisu bile prestroge.Kazao je da se na sastanku Europskog vijeća govorilo i o turizmu. “Želimo da među zemljama koje se jednako učinkovito bore protiv virusa, da dođe do komunikacije. Ako istu sliku ima Mađarska, Slovačka, Češka, Njemačka, pričat ćemo o rješenjima i otvaranju granica”, kazao je premijer.

Čestitao je Praznik rada i napomenuo kako je sutra obljetnica “Bljeska”, koju će predstavnici vlade obilježiti.

Vlada očekuje pad BDP-a od 9,4 posto

Vlada usvaja četvrti po redu Nacionalni program reformi. Ima deset reformskih prioriteta i 25 mjera, kazao je Plenković.

“2020. očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto”, kazao je Plenković. “Nadtojat ćemo sa svim aktivnostima vratiti se na tračnice po kojima smo vozili prije pandemije”, dodao je.

Nacionalni program reformi

Ministar Zdravko Marić sada će predstaviti mjere Nacionalnog programa reformi.

“Iz 2019. godine finaliziramo program, u smislu izvršenja. Imat ćemo 25 mjera ekonomske politike. Važna je provedba i implementacija”, rekao je ministar Marić.

“Program konvergencije ima ključna tri područja. Međunarodno okruženje i Covid, pogled na Hrvatsku i makroekonomske projekcije i fiskalne projekcije”, kazao je Marić. “Vjerojatno je da će ova kriza biti teža od one 2008. godine. Sve zemlje će osjetiti posljedice, ali izgledan je snažni inicijalni oporavak”, nastavlja ministar Marić. “Izgledno je da se većina zemalja odvojila od idealnog oblika slova V, oblika krivulje recesije s minimalnim gubitkom autputa”, rekao je i dodao da Hrvatska ovu krizu dočekuje puno spremnija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime