Najbolji u svom naraštaju Tomislav Baturina bio je jedan od najperspektivnijih mladih pilota i kao takav je upućen na obuku za upravljanje Kiowa Warriorom. Bio je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Prije šest godina je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tada je opisao svoj karijerni put.

– Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju – rekao je tada Baturina.

32-godišnji natporučnik prošloga kolovoza sudjelovao je na Sinj Airshowu 2019. koji je organiziralo Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj u suorganizaciji s Gradom Sinjem, a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova na aerodromu u Sinju.

Baturina je svojim letačkim umijećem i tada oduševio prisutnu publiku, a za kraj svog letačkog performansa ‘naklonio se’ helikopterom prema publici na što mu je ona uzvratila gromoglasnim pljeskom. Pljeskom koji je odzvanjao u njegovom srcu.

A danas… Danas u srcima te publike kao i mnogih drugih nema veselja, nema pljeska jer danas vlada tuga zbog preranog odlaska Tomislava Baturine i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnika Marina Klarina koji su poginuli u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće koja se dogodila u ponedjeljak, 27. siječnja 2020.

Video je nastao u produkciji ‘As media‘ te je objavljen uz njihovu dozvolu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime