Visoko na mihanićkom brigu, pod južnim obroncima Snježnice, smjestila se kušaonica Leatus – srce OPG‑a Letunić, udaljeno tek osam kilometara od Cavtata, a tridesetak od Dubrovnika. Iz dvorišta puca pogled na Konavosko polje, dok u kamenoj kući Paula Letunić, „prvi kontakt” obiteljskog imanja, toči čašu svježe dubrovačke malvasije i prepričava kako su njezine dinje‑kraljice postale ljetni hit od Konavala do Mokošice.
Med koji sam kušao potječe iz jedne od osamdeset košnica čije pčele bruje između loze i vrijeska, a aromu zaokružuje kap ekstra djevičanskog ulja jednog od 150 stabala oblice. Muž Luka, profesionalni vatrogasac, ponosan je na vinograd u kojem dozrijevaju merlot, cabernet i vranac za cuvée Sveti Mihovil. Gost može obići pčelinjak, prošetati Ćirovom stazom do imanja i na licu mjesta kušati tri ili četiri etikete vina uz zalogaj domaće menistre. Priča o OPG‑u Letunić posebno privlači jer ništa nije otkupljeno – u čaši i na tanjuru je isključivo ono što je izraslo u njihovoj zemlji i sazrelo pod konavoskim suncem.
Minimalna zaštita nasada, voda iz drevnih kanala i kratki lanac „od polja do stola” daju proizvode čijem se okusu vraćaju i putnici u žurbi. Kušaonica radi od sredine ožujka do kraja listopada, svakog dana od 14 do 17 sati, a grupe mogu dogovoriti i termin po mjeri. Parking za autobuse i plaćanje karticom olakšavaju dolazak, a s odlaskom domaćini rado spakiraju bocu Svetog Mihovila i teglu kaduljina meda – malu „štoriju iz polja” koja miriše na Konavle.
“Nalazite se u Mihanićima, gornjem dijelu Kraljeva”, dočekuje nas domaćica Paula Letunić čim izađemo iz serpentine što se s Cavtata penje prema Konavoskom polju. Imanje obitelji Letunić tik ispod Snježnice (281 m n. v.; vrh 1 234 m) prava je učionica mediteranske agronomije: 10 000 trsova vinove loze, 150 stabala oblice i oko 80 pčelinjih zajednica na samo nekoliko hektara plodne crvenice.
“Uz dubrovačku malvasiju radimo cuvée Sveti Mihovil od merlota, caberneta i vranac‑a, njegovu dvogodišnju ‘rezerve’ verziju iz barriquea te rosé od cabernet sauvignona. Sutra stiže prvih tisuću sadnica chardonnaya, a iduće godine sadimo još dvije tisuće malvasije,” nabraja Paula dok pokazuje redove koji strmo padaju prema polju. Malvasija je, dodaje, “najkompliciranija za rezanje – sto prutova u sto smjerova – ali kad godina nije ‘maćkana’, daje vrhunski rezultat”.
Vinograd dijeli prostor s maslinikom – 150 oblica daju do 400 litara ulja u rodnoj sezoni. “Ulje prodajemo isključivo na kućnom pragu, litra je 18 eura,” kaže domaćica i otkriva da se obitelj ne natječe za međunarodne nagrade jer “količine nisu tolike da bismo riskirali nedostatak za stalne kupce”. Naglašava da u poljoprivredi korist tek nužne pripravke da bi očuvali plodove, jer vode "politiku" da kupac na stolu mora imati servirano isto što i sama obitelj Letunić.
Najveći dio proizvodnje ipak otpada na vino; boce se prodaju u dubrovačkoj zračnoj luci, restoranima i gourmet‑butigama, a potražnja za malvasijom redovito premaši ponudu. “Svi viču malvasija, malvasija, a najmanje je imamo,” smije se Paula.
Pored kuće zuje pčele – dva stacionarna pčelinjaka rade na kadulji i vrijesku, no domaćica im se približava s oprezom: “Šest puta završila sam na hitnoj zbog alergije.” Teglica višecvjetnog meda za turiste stoji pet eura, obiteljsko pakiranje kilograma 16 do 18 eura, ovisno o sezoni.
Sezonsko povrće – dinje‑“kraljice”, balančane, pipuni, cikla i kupus za menestru – ljeti se dostavlja od Konavala do Mokošice. Sve ostaje u kratkom lancu “od polja do stola”; Paula priznaje da vrt kraj kuće služi samo za kućne potrebe, dok je glavna proizvodnja “doli u polju”.
Imanje privlači i planinare: domaćini rado ustupe parking onima koji osvajaju Snježnicu, a gosti se poslije uspona osvježe čašom Sv. Mihovila i zalogajem domaćeg sira. “Treba biti čovjek,” komentira Paula priču o trojici Osječana koji su, zahvalni na gostoprimstvu, kući ponijeli zalihe vina, ulja i meda.
Za sve znatiželjne detalji su jednostavni: potražite OPG Letunić na Facebooku ili Instagramu, dogovorite termin i uvjerite se kako izgleda konavoska lektira na temu vina, ulja i pčela – ispričana u prvoj, pomalo škercoj osobi Paule Letunić.