Vili Beroš: ‘Da se sad uvedu Covid putovnice, mladi bi bili diskriminirani. Rusko cjepivo? Odobrenje u travnju’

Evo što je sve rekao Vili Beroš


Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u RTL Direktu.


Hrvatska je imala ludu sreću da nije među 70 zemalja gdje su se pojavili novi sojevi ili samo ne znamo da je stigao?

Ne znam koliko smo imali ludu sreću, ali znam da smo poduzeli sve, uključujući i mjere na granicama, kako taj novi soj ne bi došao. Još u prosincu prošle godine britanski Konzorcij za istraživanje genoma virusa Covid-19 je detektirao da postoji više varijanti virusa. Nama je poznata britanska B117 koja je prisutna u 45 zemalja, a u 13 zemalja postoji lokalna tranzicija. Širenje tog virusa je nešto brže i stoga vjerujemo da se može prepoznati ona regija gdje je incidencija novozaraženih najveća i to bi moglo ukazivati indirektno na postojanje takvih varijanti virusa. Postoji i južnoafrička koja je prisutna u 11 zemalja i nekim našim susjednim. Sve to tjera na dodatni oprez. Sve te elemente uzimamo u obzir kod određivanja mjera.

Nema jasnih podataka da u Hrvatskoj postoji tako neko žarište u kojem bi se infekcija brže širila i tako indirektno ukazala na prisutnost novih varijanti. No, to jedino možemo doznati sekvenciranjem i upravo se prilagođavamo potrebi tog sekvenciranja. Angažirali smo brojne zdravstvene i znanstvene kapacitete ne bi li upogonili isto. A i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti će za Hrvatsku i sve ostale europske zemlje osigurati sekvenciranje za 200 uzoraka tjedno. Oni preuzimaju i trošak transporta i evaluacije. Klinički parametara koji bi na tako nešto ukazivalo nemamo.

Znate li u čemu je tajna slovenskog neuspjeha?

Nisam upoznat s detaljima njihove epidemiološke situacije. Jasno je da univerzalnog recepta za rješavanje epidemije nema. Iz dana u dan potrebno je evaluirati brojne parametre, medicinske i nemedicinske, i balansirati između mjera usmjerenih očuvanju zdravlja i usmjerenih očuvanju ekonomskih aktivnosti. Taj balans je izrazito teško naći. Vjerujem da je u tome uzrok. Vjerujem da su Slovenci jednako odgovorni kao i Hrvati u zadnje vrijeme pokazuju iznimnu, osim nekih primjera, odgovornost što zajedno s mjerama je polučilo ovu situaciju u Hrvatskoj.Hoćete li evaluirati neke nelogične stvari – velika gužva na Sljemenu i vikendom u toplicama i drugo?

Sve što je određeno kroz mjere ima nekakvog smisla. No, sveukupno poštivanje i nepoštivanje mjera predstavlja spektar u epidemiji. To nije tipično samo za Hrvatsku nego za sve europske zemlje. I u drugim zemljama se rađaju nelogičnosti. Kada govorimo o kavi za van za kafiće i benzinske pumpe. Jesu li benzinske pumpe mjesto za druženje, razgovor i sjedenje? Nisu, one su za točenje benzina, a možemo uzeti i kavu za van, ali nakon toga idemo i odlazimo.No, u gradu u slastičarnici se može uzeti kava pa pred njom stoji 20 ljudi s kavom. Zašto on smije, a oni iz kafića ne smiju? Hoćete li 15. veljače neke od tih stvari revidirati da imaju više smisla?

Vjerujem da će epidemiološka situacija i dalje biti stabilna i da neće doći do pojave novih žarišta ili varijante i da ćemo moći evaluirati sve te elemente i dalje polako relaksirati mjere. Međutim, iznimno oprezno jer mjesta nestrpljenju nema. Iznimno promišljeno i polako sve dolazi u obzir. Nikome od nas nije cilj restriktivno djelovati. Djelujemo na one segmente života za koje epidemiološka struka procjeni da su rizični.

Danas je bilo razgovora i o sprovodu Miroslava Tuđmana na kojem je očito bilo više od 25 ljudi. I vi ste bili na sprovodu. Koji je vaš odgovor na kritike da nije trebalo biti toliko ljudi?

Zahvalio bih Gradskim grobljima na organizaciji tog pogreba jer je sve bilo po epidemiološkim mjerama i pravilima Gradskih grolja za pogrebe u vrijeme Covid epidemije. Sam lijes je doveden pogrebnim vozilo na samu grobnicu prije početka pogreba. Postojali su odjeljeni odjeljci s trakama na adekvadnoj udaljenosti za obitelj, dužnosnike, članove Sabora, za vojsku, Generalski zbor. Oni su imali ograđen prostor koji je bio dovoljno udalje. I između svakog pojedinca je postojala distanca, nosile su se maske, nije bilo fizičkog kontakta i Gradska groblja su tako omogućila pridržavanje epidemioloških mjera.

No, drugi će reći da su i njima neki umrli pa svejedno nije moglo biti više od 25 ljudi…

Na ovaj način mislim da je bilo moguće jer svi koji su bili znaju da su na nekoliko punktova bili čuvari i redari iz Gradskih groblja koji nisu dozvoljavali pristup osobama za koje to nije bilo predviđeno. A sami ti punktovi su bili odvojeni.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime