U nastavku događnja prvog dana 8. Grand Gourmeta, u poslijepodnevnim satima je održana edukacija o organskim vinima kao iznimno značajnom i rastućem trendu u ugostiteljstvu koju je vodio Damir Zrno, sommelier, vrhunski poznavatelj vina i agronom iz Osijeka.
Zrno godinama usko surađuje s hrvatskim vinarima, provodi edukacije za vinoljupce kako bi se uputili od samog proizvodnog procesa, pa sve dok vino ne završi u čaši i na nepcu. Na radionici okupljene je uputio da sva organska vina u EU su certificirana po istim pravilima, a za grožđa od kojih se proizvode mogu se koristiti dopušteni pesticidi, kao što su sumpor i bakar, no, ne i sintetička sredstva.
„Organska vina su značajan marketinški alat za privući goste, posebice u objektima na moru. Za razliku od Europe, gdje su ta vina 20-40 posto skuplja, ekološka vina u Hrvatskoj nisu visoko cjenovno pozicionirana, te su prihvatljiva restoraterima i gostima. Kušali smo danas šest vina Kalažić, čiji su vinogradi između mjesta Zmajevac i Batina, a blizu Dunava, i ovaj certifikat nose od 2014. godine. Pri proizvodnji koriste se isključivo međunarodno ekološki dopuštenim zaštitnim sredstvima, posve neškodljivima za ljudski organizam. To je područje daleko od svake industrije s mikroklimom idealnom za proizvodnju visoko kvalitetnog grožđa kontinentalnih kultivara, gdje se i u vrijeme starog Rima uzgajala vinova loza“ - naveo je Zrno.
Radionice prvog dana Grand Gourmeta završio je nagrađivani šibenski barist Tomislav Stančić "Koktelima na bazi kave", a koristio se i različitim metodama pripreme filter kave kao što su chemex i aeropress. Pokazao je i pripremu koktela Repetitor s espressom, kojim je nedavno pobijedio na Franck barista natjecanju, a radi se o mješavini koju je satirički nazvao inspiriran odašiljačem od 20 metara visine što od 1975. godine "krasi" šibensku tvrđavu Sv. Ivana, obnovljeni spomenik kulture. Demonstrirao je i vrući zimski napitak chemexom te coffe negroni pripravljen aeropress metodom.
„Griješi se da baristima ne treba edukacija i da je svaka kava ista. Svaki pravi barista treba poznavati kavu i opremu s kojom radi te mora znati kako je održavati. Kokteli na bazi kave se uglavnom rade s espressom, a ovdje smo pokazali da je to moguće i uz druge načine pripreme. Svaka metoda spravljanja kave traži drugačije mljevenje i temperature vode. Kokteli s kavom su jedna jako zanimljiva igra, kako bi postao dobar u tome moraš neprestano učiti, a najbolje se educiraš kroz igru i vježbu" - poručio je Stančić koji se kao barista natječe od 2008. godine diljem regije i osvojio je brojne nagrade.
Prvi dan Grand Gourmeta završio je dodjelom nagrada i medalja za sinkronizirano posluživanje srednjoškolskih timova konobara i barista. U prvoj katregoriji najbolji je bio tročlani tim Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja, u kategoriji barista juniora najbolje je bila Sara Klančnik iz Šole za storitvene dejavnosti Velenje iz Slovenije, a radilo se u ukupnoj pobjedi iz kategorija latte arta, te izradi napitaka na bazi espressa i signature drinka gdje je Sara osvojila sve tri zlatne medalje.
Ovaj trodnevni festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera, s ciljem promocije ugostiteljskih zanimanja.
RECEPT:
Repetitor – Tomislav Stančić
2 cl travarice
2 cl monin bergamota
8 cl cherry sode 3 cent
1 espresso
Metoda: build – ulijevati po po redu
Čaša: Collins
Dekoracija: amarena, ružmarin