Podijelite

HDZ je osvojio 21 mandat u Županijskoj skupštini i očito namjerava osigurati većinu uz potporu SDSS-a. Koalicija SDP-HNS-HSS-HSU osvojila je sedam mandata, Nezavisna lista Stipe Petrine šest mandata, Most četiri, a SDSS tri, međutim po pravilu im pripadaju četiri.

– Na konstituirajućoj sjednici imat ćemo minimalno 25 vijećnika. Imat ćemo apsolutnu većinu u svim vijećima – rekao je za ŠibenikIn Nediljko Dujić odgovarajući na pitanje koliko predstavnika srpske manjine ide u Županijsku skupštinu.

Naime, budući su predstavnicima srpske nacionalne manjine zajamčena minimalno četiri mjesta u Županijskoj skupštini, prema D’hondt-ovoj metodi izračuna izbornih rezultata, još jedan vijećnik ući će najvjerojatnije s Nezavisne liste Stipe Petrine koja je na listi imala predstavnika srpske manjine.

Kandidat SDP-ove koalicije za župana Franko Vidović, koji je dobio priliku da se u drugom krugu suoči sa HDZ-ovim kandidatom Goranom Paukom, ponovio je danas na konferenciji za novinare da predstavnici srpske manjine nisu održali riječ.

– Članovi SDSS-a s kojima sam razgovarao nisu održali riječ i nisu stali uz nas, nego uz one koji su im sutra u Jasenovcu spremni postaviti novu ploču s natpisom ‘Za dom spremni’. Sa SDSS-om nismo imali formalni dogovor, ali smo na neki način računali da će stati uz nas – kazao je danas Vidović.

Osim koalicije SDP-a, čini se da su ‘izigrali’ i Josipu Rimac koja, za razliku od nezavisnog Marka Jelića, nije dobila njihove glasove.

Zanimljivo je i da na ovim izborima nije bilo dojava o autobusima u kojima su kao proteklih godina Srpski građani s pravom glasa dolazili iz susjedne BiH i Srbije na birališta u Šibensko-kninskoj županiji.Podijelite