Subota, 31 srpnja, 2021


Veliki uspjeh Zadra i Šibenika: Upisuju se pod UNESCO-vu zaštitu

Sjajne vijesti za dva dalmatinska grada

Sjajne vijesti za dva dalmatinska grada! Uz obrambene bedeme talijanskih gradova Bergama, Palmanove, Peskjere del Garda i crnogorski Kotor, UNESCO-va komisija je odlučila da i šibenska “morska” tvrđava Sv. Nikole i zadarski mletački bedemi zaslužuju čast doći na zaštićeni popis svjetske baštine.


Sv.Nikola ušao na popis svjetske baštine UNESCO-a!

Mali Šibenik će imati čak dva zaštićena spomenika svjetske baštine UNESCO-a! Nakon što je na taj popis 2000. godine uvrštena šibenska katedrala sv.Jakova, danas je stigla obavijest kako će na prestižni popis biti uvrštena i tvrđava sv.Nikole, potvrdili su župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i ravnateljica Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk. Iako po službenu potvrdu moraju u srpnju u Krakow, kazali su kako je to gotova stvar, piše ŠibenikIN.

– To je ono o čemu odavno govorimo. Ministarstvo nas je obavijestilo i komisija je predložila da Šibenik, odnosno tvrđava sv.Nikole uđe na popis svjetske baštine UNESCO-a. U 100 posto slučajeva, takvi prijedlozi se ne odbijaju, tako da je sigurno da smo prošli. U Krakow će ići delegacija naše županije, nekad između 02. i 12. srpnja, a sljedeći korak je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa uvale Minerska – kazao je Pauk te dodao da iščekuju s nestrpljenjem završetak ovog projekta.

Dakle, tvrđava sv. Nikole sigurno, ili gotovo sigurno ulazi na popis svjetske baštine UNESCO-a uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Zadar u Hrvatskoj te Kotor u Crnoj Gori.

Prije same kandidature i evaluacije tvrđava je prošla detaljna istraživanja i studije, a doznali smo od ravnateljice Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije Anite Babačić Ajduk, kako je član komisije koji je bio na tvrđavi bio oduševljen viđenim.

– Stručni dio je dovršen i prijedlog komisije je da se donese pozitivna ocjena. Konačno proglašenje je u Krakowu u srpnju, a prilično smo optimistični s obzirom na procjenu evaluatora. Nominirano je 11 gradova, a pozitivnu ocjenu ih je dobilo 6.  Doza opreza postoji, bez obzira na to što je Ministarstvo koordiniralo cijeli proces i sve smo odradili kako treba – kazala je za ŠibenikIN ravnateljica JU Priroda.


Zadarski bedemi idu pod zaštitu

Zadar će u srpnju ove godine biti uvršten na popis UNESCO-ve zaštite kulturne baštine venecijanske fortifikacije od 15. do 17. stoljeća. Zadarski bedemi kao i utvrda sv. Mihovila u Šibeniku prošli su stopostotnu evaluaciju koja će biti potvrđena na zasjedanju Komiteta UNESCO-a u Krakowu početkom srpnja na koje su iz Ministarstva pozvali predstavnika Grada Zadra kako bi svjedočili tom povijesnom činu – odluci da se Zadar upiše u Registar kulturnih dobara.

– Nakon tolikih godina i pokušaja da se Zadar s dijelovima svoje kulturne baštine uvrsti na listu UNESCO- a, ovo je veliki uspjeh i veliko priznanje vrijednosti zadarske kulturne baštine. Ona nam je dana u nasljeđe, mi smo je očuvali a sada će dobiti službenu zaštitu UNESCO-a, svjetske organizacije UN-a čija pravila moramo poštovati. Zadar će se naći na popisu zaštićenih područja što će imati veliki značaj za novi zamah turističkog razvoja, ali i za urbani život Grada. Zahvaljujem svima koji su se prošlih godina na tome angažirali, prvenstveno konzervatorima Miljenku Domijanu i Anastaziji Magaš te svima u Ministarstvu kulture koje je bilo nositelj tog poduhvata – izjavio je s ponosom gradonačelnik Zadra za 057info.Za Zadar je stručne komisije ICOMOS predložila proširenje zaštite međuzone. Sugerira se da osim upisa zidina, a njih je prema procjeni Domijana dužine oko tri kilometra, zaštitu dobije i cijela povijesna jezgra unutar bedema kao dodirna zona. Tako će Zadar s povijesnim nasljeđem iz trećeg pokušaja doći na listu UNESCO-a.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0