Veliki sudski skandal: Potvrđeno da je sutkinja najvećeg suda u državi imenovana protivno Ustavu

Odluka je to koju je donio Ustavni sud prihvativši jednu od tužbi nakon natječaja za suce Županijskog suda u Zagrebu

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je tužbu velikogoričke sutkinje Jadranke Kos i poništio odluku o imenovanju sutkinje Ane Jeleč Pecirep na čelno mjesto Kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu, piše Net.hr.


Taj je natječaj provelo Državno sudbeno vijeće, a sada će to morati ponovno učiniti. Kninska sutkinja Ana Jeleč Pecirep javila se na natječaj za Građanski odjel Županijskog suda u Zagrebu da bi zatim, no u drugom dijelu izbornog procesa, tijekom intervjua, rekla je da se njezina prijava odnosi i na Kazneni odjel.

Građanski i Kazneni odjel dva su potpuno različita sudska odjela i ne bave se istim slučajevima. Također, u pitanju su dvije različite grane prava. Zbog toga je sutkinja Jadranka Kos, koja je također sudjelovala u natječaju, podnijela tužbu Ustavnom sudu.

Tvrdila je da joj je imenovanjem kolegice Ane Jeleč Pecirep povrijeđeno pravo na dostupnost pod jednakim uvjetima svakog radnog mjesta i dužnosti, piše Net.hr.

– U obrazloženju pisanog otpravka odluke DSV-a nisu istaknuti i obrazloženi razlozi iz kojih bi bilo razvidno zašto je DSV uzeo u razmatranje naknadno istaknutu preferenciju Ane Jeleč Pecirep. Ne zna se ni na koji je način DSV tretirao istaknute preferencije drugih kandidata, jesu li, i ako jesu na koji način, istaknute preferencije utjecale na sadržaj postupka u odnosu na svakog pojedinog kandidata te time i na odluku DSVa. Nije navedeno ni koje su od stručnih kvaliteta povezanih s naknadno istaknutom preferencijom bile odlučne za imenovanje te kandidatkinje za sutkinju Kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu. – navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Dodaje se i kako u obrazloženju pisanog otpravka osporene odluke DSV-a, kao ni u očitovanju DSV-a na ustavnu tužbu, nisu navedeni dostati razlozi iz kojih bi bilo razvidno koje stručne kvalitete daju prednost naknadno istaknutoj preferenciji kandidatkinje Ane Jeleč Pecirep, piše Net.hr.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime