Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas u 12 sati sastao se s menadžmentom, Nadzornim odborom i sidikatom mostarske tvornice Aluminij.

Čović je sastanak odredio održati u krugu tvornice, dok su radnici objavili da se žele sastati u središnjici stranke.

Kako neslužbeno doznaje Bljesak.info, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka u Aliminiju neće dolaziti u središnjicu, a direktori Dražen Pandža i Boris Vican otišli su među radnike koji prosvjeduju pred zgradom HDZ-a BiH.

Naime, radnicima je obećan sastanak u podne u središnjici, ali je jutros HDZ BiH službeno priopćio kako će održati sastanak u tvornici. Radnici su odbili taj sastanak i rekli da žele razgovarati onako kako je dogovoreno – u središnjici stranke.

Radnici Aluminija i građani koji im pružaju podršku okupili su se ispred zgrade HDZ-a BiH koju osigurava policija. Ispred zgrade pale se svijeće, uzvikuje se ”Lopovi!”, ”Dragane, lopove!” te se pjeva ”Ponosna moja je zemlja Hercegovina”..

”Po dogovoru je bilo da je sastanak u 12 ovdje. Da bi došlo do promjene dogovora, moraju sudjelovati obje strane”, rekao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija.

Romeo Biokšić iz Nezavisnog sindikata zaposlenika kaže kako su ih zvali na sastanak u krug tvornice, ali da oni to ne žele, javlja Bljesak.info.

”Pozvani su i od uprave rekli smo da nećemo dolje nego ovdje. Od toga nećemo odustati. Želimo da s predstavnicima sindikata održi sastanak kako je dogovoreno. Nemam riječi za njegovo (Čovićevo, op.a.) ponašanje. Žalosno”, rekao je Biokšić. Rekao je kako su više putra u zadnjih godinu dana tražili sastanak u središnjici i s predsjednikom i hrvatskim ministrima.

Među radnicima su i građani koji su pozvani da im pruže podršku.

”U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku”, rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je napravljeno katastrofa za sve. ”Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imat kruha”, rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.

”Šta nam rade naši? Gdje je Čović? Sram ga bilo, ostavio je na cjedilu hrvatski narod. Svi su krivi. Ovo je sramota šta nam rade”, rekao je djelatnik koji je 39 godina radio u mostarskoj tvornici.

”Nemojte misliti samo da Hercegovina živi od ovoga. Aluminijski je i Bosna i Hrvatska. Ja još ne mogu doći sebi”, rekao je građanin rekavši kako je kao ratni vojni invalid na rubu.