VELIKI PROBLEMI NA BRAČU Ostali bez pedijatra, pozivaju liječnike i nude bonuse!

Da bi stvari bile gore, i u supetarskoj ginekološkoj ordinaciji radi liječnik u mirovini i to na pola radnog vremena. Ostalo vrijeme uskaču liječnici iz Splita


Jedan od najnaseljenijih hrvatskih otoka je nedavno ostao bez jedinog pedijatra ili, preciznije, pedijatrice koja je našla novo radno mjesto u Zagrebu. Njenu poziciju je popunio liječnik opće prakse, s čime se majke 1300 bračke djece ne mire.


“Stvari nisu lake s dicon i ako trebate ić na vježbe ili nešto sve morate ići priko, i to o svom trošku i još uz to izgubite po dana za isto šta, da živite u Splitu, bi izgubili 15 minuta”, kazala je reporteru RTL-a Petra Hržić s Brača.

Da bi stvari bile gore, i u supetarskoj ginekološkoj ordinaciji radi liječnik u mirovini i to na pola radnog vremena. Ostalo vrijeme uskaču liječnici iz Splita. “Još jedan problem je veliki, a to je odluka ministra prethodnoga, to je da ljudi koji završe specijalizaciju nisu obavezni se vratiti u svoj Dom zdravlja. I to će ubuduće biti veliki problem”, objašnjava Branko Jašić, ginekolog u Domu zdravlja Supetar.

Na tržištu rada nema nezaposlenih pedijatara

Isto tvrde i u županijskom Domu zdravlja, uz napomenu da, kada izgube specijalista, nisu u deficitu samo s novcem, već i s vremenom. A u pitanju je pet godina, tj. onoliko koliko traje specijalizacija. “Ono što bi se trebalo riješiti unutar sustava jest pitanje financiranja samih specijalizacija i pitanje ostanka nakon položenog specijalističkog ispita”, poručio je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ.

Na brački natječaj za pedijatra zasad nije bilo prijava. No, one koji poznaju hrvatsko tržište rada to isuviše ne čudi. Na HZZ-u nema nezaposlenih pedijatara, a mladi liječnici, zbog perspektive u karijeri, radije odabiru velike gradove. Ipak, Bračani ne posustaju. Odlučni su u pronalasku novih liječnika koji bi se doselili na njihov sunčani otok, a nisu štedjeli ni na bonusima.

“Uz redovnu plaću postoji mogućnost da se i pedijatru i ginekologu plaća još po osam tisuća kuna. Uvjet koji smo razradili sa Domom zdravlja SDŽ je da oni moraju živjeti na otoku i da dio tih sredstava koristite za najam stana ili slično”, kazala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime