Produženi vikend za nama mnogi su iskoristili za boravak na otvorenom. Pri tome je najbolje vremenske prilike podarila nedjelja.

U nastavku vam donosimo fotogalerija s brojnih lokacija u srednjoj Dalmaciji koje su tijekom vikenda mamile posjetitelje.

MALAČKA

Planinarski dom Malačka zidana je kuća smještena na samome prijevoju, l. malo ispod ceste. Dom ima boravak, pet spavaonica s ukupno 57 ležaja, kuhinju, cisternu te sanitarni čvor, a oko doma je prostrana terasa s lijepim vidikom na Kaštelanski zaljev i Split.

U nedjelju je Malačka bila puna posjetitelja.

BIOKOVO

Danas je najviša hrvatska obalna planina, Biokovo, bila puna izletnika i planinara.

Nakon promjenjivog jutra, uslijedio je sunčan dan s ugodnim temperaturama što je boravak na planini učinilo još ugodnijim. Danas je na najvišem vrhu, Svetom Juri, temperatura rasla do 7 stupnjeva, ali navečer je počelo zahlađenje i pad na samo 1°C.Na zanimljiv prizor naišli su planinari u popodnevnim satima u blizini Ravne Vlaške. Pogled na makarsko primorje je predivan, no u jednom trenutku pomislili su da se iz donjeg dijela planine počeo dizati dim. No bio je to početak formiranja oblaka.

BLACA

Brojni izletnici iskoristili su lijepo vrijeme za boravak u prirodi, a mi vas fotografijom vodimo u Blaca, malo selo smješteno na visoravni u podnožju sjeverne strane Kozjaka, te na kozjačke vrhove Sveti Jure i Sveti Luka.

BUNARI RAJČICE

Nedaleko Prugova, između sela Nisko i Matasi, skriva se prekrasna zelena dolina zvana Rajčica koju krasi deset bunara u suhozidu.

Je li dolina ime dobila po popularnom povrću ili pak jer je nekoga asocirala na raj, niti najstariji mještani ne znaju, a još se manje zna o podrijetlu misterioznih bunara.

Kako nam kažu mještani, nakon što je početkom 2017. godine uređen vatrogasni put od Brštanova do Matasa koji olakšava pristup lokaciji, ima sve više izletnika, ali bunari i njihov okoliš se ne održavaju, u što smo se mogli i sami uvjeriti. Nema nikakvih putokaza ili drugih oznaka do lokaliteta, a iz suhozida i bunara nekontrolirano buja zelenilo.

Bunari na Rajčici odigrali su veliku ulogu u životu mještana ovog kraja. Iz njih se pojila stoka, ali i odnosila voda za kućanstva, a brojna djeca tu su po prvi put zaplivala. Legenda kaže i da nikad nisu presušili.

Deset skoro identičnih bunara izgrađeno je u savršeno posloženom suhozidu, a unutar svakog napravljene su i kamene skaline koje navode misliti da su namijenjeni ne samo kao izvor vode, već i kao kupalište. Kako bilo, ovi mistični bunari oduševljavaju svojom ljepotom, kako lokalce tako i turiste koji nabasaju na njih i prava je šteta da stoje ovako zapušteni.

SPLIT

STROŽANAC – PODSTRANA

GRADAC

PODGORA

OKRUG, ČIOVO

PUPNATSKA LUKA (KORČULA)

MARINA

Foto: Jure Radić

ŽRNOVNICA

 

Foto: Rade Popadić

IZVOR CETINE – GLAVAŠ

Foto: Sebastian Galić

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime