Sućidrani su napokon dočekali otvaranje novih parkirališnih mjesta u Krležinoj ulici. Prvotno zamišljeno kao garaža sada je otvoreni natkriveni parking danas je svečano otvorio dogradonačelnik Nino Vela sa suradnicima. Parkiralište u kapacitetu od 304 parking mjesta bit će dostupno besplatno za sve građane Splita. Na otvaranju je kroz garažu prošla i parada oldtimera, koji su zauzeli svoja parking mjesta za vrijeme otvaranja. Svečano otvorenje obilježeno je i blagoslovom parking mjesta.

Nakon svečanog otvaranja novinarima se obratio zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

– Mi u gradskoj upravi smo sretni što smo ovakav projekt uspjeli dovesti do kraja. Puno je bilo pokušaja prije, ali uvijek je na nečemu zapelo. Zato je ovo velika vrijednost za građane Sućidra, ali i za građane cijelog Splita. Pokazali smo kako se možemo izboriti u ovom dijelu Splita i tako ćemo uspjeti i u drugim dijelovima. Imamo više projekata koje pripremamo, a neki su već u izgradnji te ćemo neke prije, a neke kasnije dovesti do ove faze kad ćemo ih moći dati na korištenje građanima. – rekao je Vela na otvaranju.

Korištenje je besplatno, ali jedan dio stanara očekuje da se ovaj donji dio parkirališta rezervira za njih. Spremni su plaćati mjesečnu naknadu za to, ali Grad smatra da nema još uvijek uvjeta za to.

-Nisu se još uvijek stekli uvjeti za to. Sada je parkiralište i na donjoj i gornjoj etaži besplatno za sve građane. Kada će se i po kojem režimu naplaćivati to će gradska uprava donijeti nakon sveobuhvatne analize. Naša gradska tvrtka Split parking s ostalim gradskim tvrtkama radi na tome i onda ćemo korak po korak donositi takve odluke. Za sada Grad Split nije donio nijednu odluku kojom bi se ovo parkiralište naplaćivalo. Znamo kako u dijelovima Splita postoje zone koje se naplaćuju, tako će se kao i u svim uređenim gradovima donositi zone za parkiranje i uvjeti naplate. Ponavljam ovo parkiralište sada nema takve uvjete i sada će biti besplatno. – pojasnio je Vela.

Odgovorio je i komentare da je odluka o besplatnom parkingu vezana za kotarske izbore.

– Idealno bi bilo kada bi život u gradu bio skroz besplatan. Znamo da u gradu skup i između toga da se ništa ne plaća i da se sve plaća treba naći balans. U dijelovima gdje su javne prostorije i gdje dolazi veliki priljev ljudi koji ne stanuju u tim dijelovima grada su nužne zone naplate parkiranja. Ovo nije takav slučaj. Ovo parkiralište u najvećoj mjeri koriste građani Sućidra i zbog toga je sada ono besplatno. Kada će doći do te promjene ovisi o analizi za donijeti takvu odluku. Zato pustimo svima da se vesele što su dobili nova 304 parkirna mjesta i nadamo se kako ćemo u drugim dijelovima grada postići isto. – istaknuo je Vela.

Otkrio je i daljnje planove Grada na ovom polju.

– Imamo dvije i više parkirališta, na Visokoj, Mertojaku i veći broj parkirališta na koji ćemo primijeniti različite tehnike uređenja parkirališta. Analize su u tijeku, imamo planove i ovo su samo neki od projekata. Ima ih još čitav niz koje ćemo sljedećih godina privesti svrsi. To smo i planirali, nakon godinu dana je dobar dio naših obećanja i planova ostvaren. Osobno sam sretan što smo doveli to do kraja i vjerujem da su isto građani Sućidra sretni. – zaključio je Vela.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime