VELA LUKA OUTDOORS Vikend ispunjen dobrom zabavom na otvorenom

Festival outdoor sportova je ovu godinu u Vela Luku privukao gotovo 300 natjecatelja

Prije 5 godina je započelo biciklističkom utrkom, a godinu kasnije uz nju se organizarala i trail utrka što je početak festivala outdoor sportova – Vela Luka Outdoors. Ideja je nastala sa željom da se otok Korčula, poglavito njegov zapadni dio, promovira kao idealna destinacija za razne outdoor aktivnosti. Priča se zakotrljala na inicijativu čelnog čovjeka HGSS-a, Vinka Prizmića i kroz proteklo razdoblje festival je rastao i razvijao se. Tako je ovu godinu festival počeo već u četvrtak projekcijom filma o usponu na Kilimanjaro u organizaciji članova HPD Sniježnica. U petak su članovi PD Perun napravili umjetnu stijenu za penjanje i mini zip line u čemu su najviše uživala djeca, a u večernjim satima su bile projekcije kratkih filmova outdoor tematike u izboru poznatog outdoor entuzijasta i novinara Daniela Lacka.


Subota je bila rezervirana za glavne događaje – biciklističku i trail utrku. Biciklisti su se natjecali na stazi dugoj 27 km, a trail trkači su se mogli okušati u dvije dužine – 10 i 22 km. Zanimljivost je da su obje trail utrke startale iz unutrašnjosti Vele Spile, jedinstvenog geomorfološkog fenomena i jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta na Mediteranu u kojoj nalazi sežu u čovjekovu prošlost 25000 godina unatrag. Posebna atrakcija su bili Baba i Did – prastanovnici Vele Spile. Domaćini iz Vele Luke su kostimirani u ljude iz kamenog doba uz zapaljenu vatru dočarali kako je nekad izgledao život u spilji.

Jedan od gostiju manifestacije bio je i proslavljeni hrvatski alpinist Stiše Božić, koji je s nama podijelio svoje djmove.

– Malo mjesto poput Vela Luke s ovom utrkom dobiva jednu dodatnu vrijednost. U posezoni je tu bilo oko 300 natjecatelja i dosta posjetitelja, što je za ovako malo mjesto strašna stvar.  – kazao je Božić.

Pobjednici na biciklističkoj utrci su:

Na Malom Trailu (10 km) u ženskoj konkurenciji najbolje su:1.) Urlike Braeuer
2.) Jadranka Žilić
3.) Ines Zokić

a u muškoj:1.) Marko Andreis
2.) Leo Zlokić
3.) Vito Prižmić

Na Velom Trailu (22km) od žena najbrže su bile:

1.) Nives Šarić
2.) Dražena Berović
3.) Ivana Jonke Valpotić

A najbrži muškarci su:

1.) Marinko Duka
2.) Marijan Maretić
3.) Nenad Ostojić

Na MTB rekreativnoj utrci (28km) najbrži su bili:

1.) Roko Fržop BBK Ok Orlov krug Vodice
2.) Davor Krezić BK Nostress
3.) Kristijan Budimir BK Kamen Pazin

Žene:

1.) Tina Papić BK Kairos
2.) Lucija Usmiani Vela Luka
3.) Sanja Miletić Vela Luka

Nakon proglašenja svi su nastavili druženje na zabavi koja je postala jedna od zaštitinih znakova festivala.

I napokon, nedjelja je prošla u vrlo opuštenom raspoloženju. Svi sudionici natjecanja imali su izlet na predivne plaže otoka Proizda gdje se održala timska utrka u kajacima, a najbolji su bili Iva Bencun i Daniel Lacko.

Ovu godinu festival je na nekoliko dana u Velu Luku privukao gotovo 300 natjecatelja, a zajedničkim snagama TZO Vela Luka, Općine Vela Luka, HPD Marete, TTK Strke, BK Timuna i HGSS-a te brojnih volontera omogućen je vikend za pamćenje za brojne outdoor entuzijaste.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime