Vatrogasne postrojbe će dobiti 94 nova vozila

Evidentirane su potrebe za obnavljanjem voznog parka na razini svih županija


Nakon potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite”, ministri unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u Ministarstvu unutarnjih poslova potpisali su još jedan ugovor.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” plod je projekta koji su od studenog prošle godine pripremale i vodile stručne službe Ministarstva unutarnjih poslova, dok je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odluku o njegovom financiranju donijelo u srpnju ove godine.

Novac iz Europskog fonda

Projekt se financira 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznos bespovratnih sredstava EU je 217.821.000,00 kn, a sredstvima državnog proračuna sa razdjela Ministarstva unutarnjih poslova financirat će se preostali dio od 15%, u iznosu od 38.439.000,00 kn. Ukupna vrijednost projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” je 256.260.000,00 kuna.

Temeljem analize starosti vatrogasnih vozila koju je provela Državna uprava za zaštitu i spašavanje u 2017. godini, evidentirane su potrebe za obnavljanjem voznog parka na razini svih županija. Stoga će se u okviru ovog projekta nabaviti 94 nova vatrogasna i druga specijalna vozila, odnosno po 21 komad dugih i malih navalnih vozila, autocisterna i šumsko/teretnih vozila, zatim sedam šumsko/teretnih vozila i tri zapovjedna vozila s vatrogasnim robotom na prikolici.Vozila za šumske požare

Cjelovitu nabavu provest će Ministarstvo unutarnjih poslova nakon čega će se vozila raspodijeliti krajnjim korisnicima – vatrogasnim postrojbama u svim županijama, s izuzetkom priobalja, gdje će se dodatno dodijeliti i specijalizirana vozila za šumske požare radi većinom nepristupačnog terena.– Iz ovog ugovora možda najplastičnije vidimo koja je to prednost članstva u Europskoj uniji. Danas upravo zbog članstva u Europskoj uniji dostupni su nam fondovi. Naši vatrogasci, ljudi koji rade sjajan posao, koji se žrtvuju, koji riskiraju svoj život za druge će biti opremljeni i nastavit ćemo s njihovim opremanjem na najvišoj razini koja je danas poznata i u Europi, i u svijetu. Hrvatski vatrogasci to zaslužuju, a mi možemo biti samo sretni i ponosni da im možemo pomoći i zahvaliti im se na ovaj način na svemu što rade – rekao je ministar Božinović.

Zahvala Ante Sanadera

Ministar Ćorić posebni naglasak je stavio na napore i angažman Hrvatske vatrogasne zajednice, koja ne samo 2017. godine, nego i od trenutka kada postoji, pokazuje da definitivno zaslužuje ova sredstva i zanavljanje svojih infrastrukturnih kapaciteta.

I na kraju, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, posebice ministrima Božinoviću i Ćoriću što su od trenutka preuzimanja ministarskih funkcija pokazali razumijevanje za vatrogasnu zajednicu i njihove probleme.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime