Vatrogasci trogirskog područja ugasili “požar” na zgradi škole u Okrugu Gornjem

Sve je to bio dio vježbe u kojoj je sudjelovalo 30 vatrogasaca iz DVD Okruk, DVD Trogir, DVD Seget Vranjica i DVD Marina

Foto: Željko Agnić DVD Okruk, Duje Mijalić DVD Trogir

Povodom unaprjeđenja preventive te operativnog djelovanja u slučaju intervencija različitog karaktera, vatrogasno zapovjedništvo trogirskog područja odlučilo je da napraviti četiri velike vježbe. Svako dobrovoljno vatrogasno društvo je zaduženo za organiziranje jedne vježbe na svom području.


Prvi na redu za organiziranje vježbe bio je DVD Okruk, koja je održana danas. Zadatak vježbe bila je reakcija i realizacija cijelog vatrogasnog područja u slučaju požara u područnoj osnovnoj školi Petar Berislavić u Okrugu Gornjem.

Tijek vježbe opisao nam je član DVD Okruk Joško Bašić.

– DVD Okruk prima dojavu o požaru škole u 10 sati te je isti minutu poslije izašao s dva vozila i 11 članova posade. Kako se radi o objektu visokog rizika odmah obavještavamo DVD Trogir, koji na mjesto intervencije upućuje zapovjedno vozilo te vozilo za gašenje požara. Po dolasku na mjesto događaja primjećujemo da su djelatnici škole obavili evakuaciju učenika te su sve osobe u sigurnoj zoni van objekta, osim jedne osobe koja je ostala zatvorena u dizalu. Također, uočavamo da gori nekoliko odvojenih prostora u objektu. Odmah obavještavamo područnog zapovjednika o situaciji te da je potrebno još tehnike i ljudstva. Područni zapovjednik obavještava VOC Trogir o situaciji te na teren upućuje tehničko vozilo DVD-a Trogir zbog osobe koja je ostala u dizalu. Isto tako putem prema mjestu intervencije angažira snage DVD-a Seget Vranjice te DVD-a Marina.

U međuvremenu, vatrogasci DVD-a Okruk počinju s razvlačenjem tlačne pruge.
Opremljeni izolacijskim aparatima ulaze u prostor komandnog centra sprinkler sustava i u prostor vijećnice, koji se nalaze u podrumu objekta, u učionicu na prvom katu i u prostor knjižnice na drugom katu objekta te započinju s gašenjem istih. U kratkom roku stižu vozila DVD-a Trogir.

Posada tehničkog vozila DVD-a Trogir opremljena izolacijskim aparatima pristupa dizalu u kojem je osoba ostala zatvorena. Upotrebom hidrauličnih alata otvara dizalo te s nosilima unesrećenog odvode u sigurnosnu zonu van subjekta. U međuvremenu, drugo vozilo DVD-a Trogir dobiva zapovijed da je potrebno gašenje požara zbornice koja se nalazi na prvom katu objekta. Nakon što su se članovi posade opremili izolacijskim aparatima uslijedio je ulazak u objekt te nadugo nakon započeto je gašenje prostora zbornice.


Nedugo nakon dolaska vozila DVD-a Trogir, na mjesto intervencije dolazi vozilo DVD-a Seget Vranjice čiji je zadatak bio ulazak u prostor radione školskog domara te njegovo gašenje. Brzim opremanjem izolacijskim aparatima članova posade DVD-a Seget Vranjice te ulaskom u prostor zahvaćen požarom isti je brzo stavljen pod kontrolu. Nakon dolaska DVD-a Seget Vranjice, u kratkom roku na mjesto intervencije dolazi DVD Marina s vatrogasnom cisternom te rade nadopunu vode na vozila DVD-a Seget Vranjice i DVD-a Trogir. Isto tako, njihov zadatak je bio da s vanjskom navalnom grupom pomognu posadi DVD-a Trogir prilikom gašenja prostora zbornice. – opisao nam je tijek vježbe Bašić.

Vježba je završena u 10 sati i 35 minuta, a u vježbi su sudjelovali DVD Okruk s dva vozila, DVD Trogir s tri vozila, DVD Seget Vranjica s jednim vozilom i DVD Marina s jednim vozilom te djelatnici područne osnovne škole Petar Berislavić.Vježbu je ukupno odradilo 30 vatrogasaca, a održana je u suglasnosti zapovjednika DVD-a Okruk Marina Radića, zapovjednika područja Marina Buble te ravnateljice škole Edite Bratinčević.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0