Šibenska policija izvijestila je da je u 23:26 sati počela evakuacija mještana iz zaselaka Dulibići i Lugovići u Bilicama prema kojima se širi požar.

Mještani će biti smješteni u osnovnoj školi, potvrđuje Neven Mikulandra, zamjenik načelnika Općine Bilice. Vatrogasne snage raspoređene su u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće, a vatra se trenutno širi prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin. U pomoć vatrogascima dolazi još vojnika.

U Bilicama su trenutno i dogradonačelnik Danijel Mileta te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević. Jugo jača, a Bilice su bez struje, javlja ŠibenikIN. U osnovnoj školi u Bilicama smješteno je desetak stanovnika iz naselja Lugovići, dok su ostali zbrinuti kod rodbine. Stanovnici su u šoku, a strahuju i za svoju stoku koja je ostala u štalama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT je kazao da je trenutno na terenu 170 vatrogasaca, 50 vojnika, preko 40 vozila.

– Situacija je dosta teška, vatrogasci se bore, premještamo snage tamo gdje je najopasnije, posebno na području Mihaljevića i Dulibića gdje je zaista bilo ugroženo stanovništvo. Tu su i policijske snage, a zračne snage spremne su već za prvo polijetanje ujutro negdje oko 5.30 sati – kazao je za HRT.Tucaković je dodao kako su imali i dvije ozlijede vatrogasaca. Jedan je ozlijedio koljeno, a drugi udahnuo dim te su oba vatrogasca prevezena u bolnicu.

– Stanovnike smo prije evakuacije upozorili da se pripreme jer je vatra bila nošena velikim vjetrom. Mi smo potom izvršili evakuaciju, a prije toga pripremili smo školu u Bilicama za prihvat ljudi. Teži bolesnici zbrinuti su kod rodbine, dok su neki zbrinuti u bolnici u Šibeniku. Evakuirano je ukupno nekih 15 do 20 ljudi. Mi sada ne znamo kakva je situacija na terenu. Policija je blokirala prilaz požarištu – kazao je za ŠibenikIN Neven Mikulandra, zapovjednik stožera civilne zaštite u Bilicama.

Reporteri ŠibenikIN portala su se oko 1.40 sati javili iz Dubrave gdje su prizori s požarišta šokantni. Nažalost, kiša koja je počela padati oko 1.10 sati u noći na području Bilica, padala je tek par minuta. Vatrena stihija nastavlja se širiti zbog vjetra koji ne prestaje puhati, a u međuvremenu se ponovno razbuktala vatra u Mihaljevićima odakle su ranije evakuirani stanovnici.

Cesta prema izlazu na autoput iz Dubrave je i dalje zatvorena, a zračne snage spremne su za prvo polijetanje u nedjelju rano ujutro.

Vatrogasac Šimić uputio je dramatičan apel u svom javljanju uživo preko Facebooka.

– Dignite se iz kreveta i dođite pomagat. Ovo nije normalno, sve gori, a nema ljudi. Tragedija. Ovo je 300 metara ispod kuća” – poručio je Šimić.

U video zapisu objavljenom na Facebook stranici Vatrogasci – Oni su naši heroji objavljen je i video izvlačenja vozila DVD-a Solin iz vatrenog obruča.