Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Uz ove trikove tjestenina će vam svaki put ispasti savršeno

Kada je riječ o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s tjesteninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuhate
D.D. / Foto: Pixabay22. veljače 2025. 11:18
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kada je riječ o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s tjesteninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuhate. Najvećom se pogreškom smatra kombinacija dobrog umaka i prekuhane tjestenine - što se lako može dogoditi. Prema Talijanima, tjestenina treba biti kuhana al dente - gdje je svaki komad mekan, ali i dalje dovoljno "žvakast". Kako kažu, upravo je to ono što poboljšava okus tjestenine.

Tim novinara web stranice Marthe Stuart razgovarao je s kuharom i instruktorom kuhanja o ovoj temi - kako izbjeći prekuhavanje tjestenine i koji je najsigurniji način za pripremu savršene al dente tjestenine, prenosi Index.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Što je zapravo al dente tjestenina

To je talijanski izraz koji doslovno znači "na zub". U kontekstu kuhanja, opisuje hranu koja je skuhana dok ne postane mekana, ali još uvijek blago čvrsta i žvakasta prilikom ugriza. Kuhanje al dente znači da ste postigli savršenu razinu kuhanja - između sirovog i premekanog. Ovaj se izraz najčešće koristi za tjesteninu, ali se može primijeniti i za rižu, druge žitarice ili povrće.

Evo zašto tjesteninu ne bi trebalo prekuhavati. Kuhanje tjestenine al dente ne donosi samo bolju teksturu već pomaže tjestenini da zadrži oblik i bolje upija umake. "Kada se tjestenina prekuha, škrob se u potpunosti razgrađuje, što rezultira mekanom i gnjecavom tjesteninom", objašnjava Michael Handal, kuhar na Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.

"Tekstura, okus, nutritivna vrijednost i izgled uvelike se mijenjaju." Handal dodaje da tjestenina skuhana al dente ima niži glikemijski indeks od prekuhane tjestenine, što pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, jedenje al dente tjestenine poboljšava probavu, pruža više hranjivih tvari i može pridonijeti ranijem osjećaju sitosti tijekom obroka.

Kako je skuhati

Bez obzira na veličinu ili oblik tjestenine, svježu ili suhu, ovi osnovni koraci ključni su za savršeno al dente kuhanje:

  • Koristite veliki lonac s kipućom vodom. Standardni lonac od 8 litara idealan je čak i za manju količinu tjestenine. To osigurava da tjestenina ima dovoljno prostora za ravnomjerno kuhanje.
  • Dobro posolite vodu. Handal preporučuje da voda bude posoljena "do granice kada bi se mogla smatrati preslanom.“ Preporučuje kušanje žlice vode kako biste bili sigurni da je dovoljno začinjena.
  • Nemojte dodavati ulje u vodu. Handal napominje da je to nepotrebno - ulje ostaje na površini vode i ne miješa se s tjesteninom niti je prekriva.
  • Nemojte ispirati kuhanu tjesteninu, posebno ako ćete je odmah kombinirati s umakom. Ispiranje uklanja škrobni sloj koji pomaže stvaranju bogate i baršunaste teksture kada se tjestenina pomiješa s umakom.
  • Postoje samo dva izuzetka od ovog pravila: ako ćete tjesteninu koristiti kasnije i ponovno zagrijati ili ako pripremate hladnu salatu s tjesteninom.
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
2
Nice
1
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dožupan Šošić za Dalmaciju Danas: Lećevica će proraditi do kraja 2028. godine
4
min
Dožupan Šošić za Dalmaciju Danas: Lećevica će proraditi do kraja 2028. godine
Šest velikih gradilišta u Trogiru: Više od osam milijuna eura ulaganja diljem grada
5
min
Šest velikih gradilišta u Trogiru: Više od osam milijuna eura ulaganja diljem grada
Adventski klapski koncert večeras u Omišu: Mirabela i Klapa Omiš s prijateljima u crkvi sv. Petra
22
min
Adventski klapski koncert večeras u Omišu: Mirabela i Klapa Omiš s prijateljima u crkvi sv. Petra
U tjedan dana 14 prometnih nesreća: Dvije osobe teško ozlijeđene
43
min
U tjedan dana 14 prometnih nesreća: Dvije osobe teško ozlijeđene
Bakica (85) ukrala novčanik muškarcu u Dalmaciji
58
min
Bakica (85) ukrala novčanik muškarcu u Dalmaciji
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
    Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
    21. prosinca 2025. 20:43
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.