Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Uz jedan trik burek vam nikad više neće biti suh i žilav

Ovo znaju samo iskusni pekari
D.D. / Foto: Pixabay12. listopada 2025. 19:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Tajna bureka koji je istodobno hrskav izvana, a sočan i mekan iznutra, krije se u jednostavnom preljevu koji koriste i profesionalni pekari. Riječ je o provjerenoj kombinaciji mineralne (gazirane) vode i ulja. Ovaj se preljev prelije preko bureka neposredno prije pečenja i upravo on stvara čudo – mineralna voda, zahvaljujući ugljičnom dioksidu, daje prozračnu strukturu i mekoću, dok ulje jamči zlatno-smeđu, hrskavu koricu.

Zaboravite na suhe i žilave bureke — s ovim trikom svaki će vam uspjeti, bez truda i nervoze, prenosi N1.

Zašto je ovaj preljev toliko dobar?

Jeste li se ikada pitali kako pekari postižu onaj savršeni balans tekstura? Tajna nije u skupim sastojcima, već u malo kuhinjske fizike i kemije.

Gazirana voda, prepuna mjehurića, tijekom pečenja isparava i stvara paru unutar bureka. Ta para podiže slojeve tijesta i čini ih izuzetno mekanima i rahlim. S druge strane, ulje ima višu točku ključanja od vode i na površini se ponaša poput tanke slojevite „pržene“ korice — zbog čega burek postaje neodoljivo hrskav.

Jednostavno, a genijalno!

Precizna mjera za savršen rezultat

Iako je recept vrlo jednostavan, za najbolji rezultat važno je pogoditi pravu razmjeru. Za jedan standardni burek (bilo da je savijen ili složen u okruglom kalupu) trebat će vam:

1 decilitar mineralne vode

0,5 decilitra ulja

Po želji možete koristiti i otopljeni maslac ili svinjsku mast za bogatiji okus. Sastojke samo promiješajte u čaši i ravnomjerno prelijte preko bureka prije nego što ga stavite u pećnicu. Nema potrebe za miksanjem ni dodatnim tehnikama — samo prelijte i pecite.

Dodatni savjeti

Ako želite još bolji rezultat, u preljev možete dodati prstohvat soli i mrvicu praška za pecivo, što će dodatno podići tijesto i poboljšati okus. Burek stavite u pećnicu na 220 °C prvih 10–15 minuta, a zatim smanjite na 180–200 °C i pecite do kraja. Tako će se korica brzo zapeći i postati hrskava, dok će unutrašnjost ostati sočna.

Kada je burek pečen, ostavite ga da stoji barem 10 minuta prije rezanja, kako se slojevi ne bi raspadali.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
4
What?
0
Laž
1
Sad
3
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Otvorene su prijave na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonćija Gaćine
9
min
Otvorene su prijave na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonćija Gaćine
U dvorište OŠ Strožanac bačeno je eksplozivno sredstvo
23
min
U dvorište OŠ Strožanac bačeno je eksplozivno sredstvo
Tajni razgovori, zabranjeni osjećaji i prijetnje: Domazet kopa sve dublje, a Cviti na vrata dolazi prosac
33
min
Tajni razgovori, zabranjeni osjećaji i prijetnje: Domazet kopa sve dublje, a Cviti na vrata dolazi prosac
Petar Pan – bajkovit spoj glazbe, plesa i mašte koji će Koncertni laboratorij Hrvatskog doma pretvoriti u nezaobilazno mjesto predblagdanske umjetničke čarolije
43
min
Petar Pan – bajkovit spoj glazbe, plesa i mašte koji će Koncertni laboratorij Hrvatskog doma pretvoriti u nezaobilazno mjesto predblagdanske umjetničke čarolije
Dojava o bombi na sudu je bila lažna, nastavlja se suđenje Petraku u Splitu
1
sat
Dojava o bombi na sudu je bila lažna, nastavlja se suđenje Petraku u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • POLICIJA RASTJERALA MASOVNU TUČNJAVU MALOLJETNIKA NA TRSTENIKU: "Bili su spremni pobjeći, ali smo ih zaustavili"
    POLICIJA RASTJERALA MASOVNU TUČNJAVU MALOLJETNIKA NA TRSTENIKU: "Bili su spremni pobjeći, ali smo ih zaustavili"
    16. studenoga 2025. 21:27
  • Od sutra je velika akcija policije na prometnicama. Ovo morate, znati, evo detalja
    Od sutra je velika akcija policije na prometnicama. Ovo morate, znati, evo detalja
    16. studenoga 2025. 16:44
  • Nicolierova majka: "Ne želim se vratiti u Francusku. U Hrvatskoj imam neki mir, način života u miru"
    Nicolierova majka: "Ne želim se vratiti u Francusku. U Hrvatskoj imam neki mir, način života u miru"
    16. studenoga 2025. 23:02
  • Cure detalji zločina u Mostaru: Ubojica je sin poznatog nogometaša
    Cure detalji zločina u Mostaru: Ubojica je sin poznatog nogometaša
    17. studenoga 2025. 07:33
  • Vrlo rijetka pojava u studenom, prosječno najkišovitijem mjesecu na Jadranu. Očito ne i ove godine
    Vrlo rijetka pojava u studenom, prosječno najkišovitijem mjesecu na Jadranu. Očito ne i ove godine
    16. studenoga 2025. 15:43
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.