Generacije i generacije djece (danas odraslih ljudi) sjećaju se Mirelle Meić, voditeljice dječje emisije Abrakadabra koja se emitirala na lokalnoj televiziji. Mirella je već 30 godina s mikrofonom u ruci, bilo u ulozi voditeljice ili pjevačice. I iako joj mikrofon jako dobro leži, u ruci joj dobro stoji i - kuhača. Da, Mirella je vrsna kuharica, zaljubljenica u kuhanje koja će svoju ljubav i strast za štednjakom uskoro prezentirati i našim čitateljima u tjednoj kolumni. Bit će tu za svakoga ponešto, jedan tjedan slatko, drugi slano jelo. Sigurni smo da ćete i vi isprobati recepte koje za vas pripremi naša Mirella.
No, da se vratimo na karijeru novinarke i pjevačice. Upravo prošle godine proslavila je tri desetljeća bavljenja novinarstvom i pjevanjem. Mnogo se toga promijenilo u ovih 30 godina. Djeca danas drugačije odrastaju negoli njihovi roditelji, a nas je zanimalo koliko je novinarstvo danas drugačije.
"Sve se promijenilo, danas je sve brže, ništa ne traje dugo. Jedna moja draga kolegica koja radi na televiziji mi je prije par mjeseci rekla - 'ajmo napravit opet Abrakadabru'. Radili smo je godinama, bilo je je preko 500 izdanja, gostovali su nam Gibonni i tadašnji predsjednik države. To je stvarno bilo ludilo. Pa razmišljam - tko bi to danas gledao. Ljudi uopće ne gledaju televiziju, gledaju na internetu, na smart telefonima. Mladi ne slušaju danas radio - imaju svoj Spotify i takva čudesa. Kad nam je prošle godine izašla 'Povedi me', u studenom, našem izdavaču je bilo najvažnije napravit spot i sve šta ide. Pitali su nas imamo li profil na Spotifyu. Nismo imali pa smo morali sve stare pisme Providence napraviti za to. Sve je drugačije", iskreno će Mirella.
Iako je uz Abrakadabru vežu lijepe uspomene, mišljenja je da bi danas takvo što trebao voditi - netko mlađi.
"Ljudi me i dalje percipiraju kroz Abrakadabru, ali kad bi se to opet radilo, trebao bi raditi netko tko je svjež. Ja svake godine organiziram dječje programe - svete Nikole, Luce, klizališta,... Uvijek me zovu. Nisam ja iz toga ispala. Imam kontakt s klincima u životu, imam nećakinje, unuke od rodice, oko mene je puno male dice. Ipak, moram priznati da mi je glazba na prvom mjestu. Ja sam glazbenik, od 7. godine sam išla u glazbenu školu, svirala violinu, ali sve što se događa na pozornici je - moje ja", kaže nam Mirella.
S obzirom da se na pozornici i ispred kamere osjeća kao doma, nije joj problem ni kuhati ispred kamere.
"Meni je to normalno, ispred kamera mogu šta hoću. Kad to kreneš radit sa 20 i nešto godina onda ti je to najprirodnije na svitu", iskreno će.
Ženama se često dogodi da ne znaju više što kuhati. Nekako se uvijek vrte ista jela.
"Stalno radim nove stvari, stalno istražujem. Dnevno u kužini provedem barem tri sata. Internet, tv programi, patim od nesanice, toliko toga po noći vidim. Ova kolumna će imati i slatko i slano - jedan tjedan slatko, drugi slano jelo. Tu će biti i stvari kojih se ljudi možda neće ni sjetiti. Imam fantastične recepte koji su brzi, iz jedne teće. Imam recimo jednu tortu od blitve i sira koja je mrak. To sve bude brzo gotovo, odlična večera. Tako da ću ja ljudima predložiti šta mogu kuhati kad nemaju ideja", najavljuje naša sugovornica.
A što ona sama više voli jesti?
"Slatko malo jedem, mi to u mojoj obitelji samo ispratimo pogledom. To uglavnom negdje ide. Ja sam gurman, ali sam odlučila pripaziti na liniju pa sam počela zapisivati. Zapravo možeš sve jesti, jer mi smo Dalmatinci gurmani, samo postoji sistem da smanjiš to što ti je na pijatu. Tako sam izgubila osam kila. Sve volim, obožavam bit u trgovinama, na pazaru svaki dan, na ribarnici. Gastronomija je moja strast. Miro Bogdanović je vidio da ja to imam u sebi, da želim i 2009. godine mi je dodijelio titulu viteza kulinarstva. Meni stvarno nije ništa teško, niti u 11 navečer napravit kolač", kaže nam Mirella.
Moramo spomenuti i da je njezin umjetnički gen prešao na njenu kćer koja je u Irskoj upisala glumu, primljena je među svega 20 djece iz cijeloga svijeta. I ono što je zanimljivo - čini se da je naslijedila i ljubav prema kuhanju.
"Kuva žena. Sretna sam jer je to ostalo zapisano, radi i slatko i slano. Presretna sam jer je išlo sa moje bake na mater, pa na mene, a sada i na nju", kaže nam Mirella i za kraj otkriva da je nakon iscrpljujuće predstave, kad si pun adrenalina - najbolje otići u kuhinju.
"Jako si iscrpljen, pun adrenalina, ali je valjat rafiole zakon, sve izađe vanka", kaže nam za kraj Mirella.