UPALIO SE NARANČASTI METEOALARM Velike promjena vremena ovog vikenda s jugom do 110 km/h: Pročitajte detalje

Nakon nekoliko sunčanih dana, pred nama je nova jaka promjena vremena

Očekivani udari vjetra u subotu

Početak listopada u Dalmaciji je donio povratak ugodnih temperatura zraka. Posjetimo, nakon zadnjeg pogoršanja vremena uslijedila su hladna jutra u kojima je u Zagori lokalno bilo i mraza pri tlu. Ipak, prema kraju tjedna bilo je postupno toplije, a danas su najviše dnevne temperature zraka bile do 25°C.


Danas se centar duboke ciklone nalazi nad Biskajskim zaljevom, no dolina se pruža prema srednjem Sredozemlju, što se osjeća po padu tlaka zraka i jačanju juga.

Na sjevernom Jadranu zadnja 24 sata već su ponegdje pale veće količine kiše. Primjerice, u Bakarskom zaljevu palo je preo 70 litara po kvadratnom metru. U Dalmaciji je većinom bilo suho, ali malo kiše palo od Vrgorca do Živogošća.

Sljedeća 24 sata tlak će nastaviti padati, a jugo sve više jačati. Prema podacima DHMZ-a, u Splitu su izmjereni olujni udari do 68 km/h, Zadru 61 km/h itd. DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao narančasti stupanj upozorenja za područje cijeloj Jadrana za subotu. DHMZ upozorava na udare juga do 110km/h, a u Istri 140 km/h. Također se upozorava na grmljavinsko nevrijeme i mogućnost obilnih oborine, preko 50 litara po kvadratnom metru.

Danas će do kraja dana biti djelomično sunčano. Navečer većinom u južnoj i dijelu srednje Dalmacije može biti slabe i prolazne kiše. Bit će toplo s temperaturama iznad 20 i u večernjim satima.


Subota će biti umjereno do znatno oblačna s kraćim sunčanim razdobljima. Veći dio dana bit će suh, tek povremeno uz slab kišu. Kiša, pljuskovi i grmljavina popodne će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, kasno popodne proširit će se na sjevernu, a kasno navečer na srednju Dalmaciju. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme i veće količine oborine u kratkom vremenu. Phuhat će jako do vrlo jako jug s olujnim udarima, a na moru su popodne mogući udari preko 100 km/h. Temperature zraka cijelu dana bit će ujednačene, većinom od 20 do 26°C.

U nedjelju još u noći prema jugu kiša, pljuskovi i grmljavina, ali će onda veći dio dana biti djelmičo sunčano i suho. Jugoo će prestati još u noći i okrenuti na tramontanu, no danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 21 do 26°C.U prva tri dana sljedeća tjedna bit će vrlo promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskive. Stabilnije će biti u drugom dijelu tjedna.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime