UOČI OPERACIJE “MASLENICA” U izviđanju poginuli Mate Patrlj i Ivan Šabić, heroji 4. gardijske brigade

Pogibija dvojice pripadnika 4. gardijske brigade zamalo je odgodila oslobodilačku operaciju Maslenica za nekoliko mjeseci


Veterani Četvrte gardijske brigade

U jednom od pripremnih izviđanja za oslobodilačku operaciju “Maslenica”, 13. siječnja 1993. godine poginula su dvojica heroja 3. bojne 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – Mate Patrlj i Ivan Šabić.


I Mate Patrlj (05.12.1970. – 13.01.1993.) i Ivan Šabić (13.02.1970. – 13.01.1993) poginuli su na današnji dan kao pripadnici 3. pješačke bojne 4. Gardijske brigade u mjestu Islam Latinski tijekom izviđanja za pripremu akcije “Maslenica”.

Imotska krajina 15. siječnja ispratila je u suzama svoje heroje. Ivan Šabić pokopan je u rodnim Zmijavcima, a Mate Patrlj u Gornjem Podbablju.

Njihova pogibija ozbiljno je ugrozila izvođenje operacije “Maslenica”, ne samo zbog gubitka dvojice mladih časnika, obojice 22-godišnjaka, već je njihova pogibija u 3. bojni 4. brigade, koja je trebala biti nositeljica operacije, izazvala značajan pad morala o čemu u knjizi ”Operacija Maslenica – sjećanja sudionika” svjedoči operativni časnik u Zapovjedništvu 4. gardijske brigade Stanko Čelar:

– U pripremama za operaciju imali smo tragičan slučaj, kada je 13. siječnja grupa časnika koju je predvodio pokojni Neven Petric, na izviđanju na potezu Paljuv – Islam Grčki, ušla u neprijateljsko minsko polje.

Tom prigodom život su izgubila dva časnika, Mate Patrlj i Ivan Šabić, a mislim da je njih osam ranjeno. S obzirom na to da se radi mahom o časničkom i dočasničkom kadru koji su trebali biti vođe udarnih grupa na tom smjeru napada, taj događaj je u Brigadi izazvao, ha, mali pad raspoloženja i spremnosti za izvršenje zadaće. Onda se interveniralo u smislu da se napravilo jedno izvješće put Glavnog stožera.Predložilo se da se zadaća Brigade ne izvodi u planirano vrijeme nego da se odgodi za dva do tri mjeseca ili da se Brigada zamijeni s nekom drugom postrojbom. Iza tog izvješća dolazi general Feldi da vidi stanje i spremnost Brigade.

Bilo mu je predočeno stvarno stanje i naši zahtjevi koji su bili upućivani put Glavnog stožera još prije te tragedije, ali nisu bili realizirani. On je rekao da smo mi apsolutno u pravu, da ako se želi ići u operaciju da se ti zahtjevi stvarno moraju zadovoljiti”.

Iako načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko do tada nije bio sklon povlačenju dodatnih snaga 4. brigade s Južnog bojišta na zadarsko ratište, jer su ionako bile nedovoljno popunjene i iscrpljene od borbi na hrvatskom jugu, ova tragedija na neki način ga je na to prisilila jer je izvođenje operacije bilo pod velikim upitnikom.

Zbog toga je dio brigade koji je bio na dubrovačkom ratištu došao u Zadar, a 4. brigada ojačala se i topničko-raketnom podrškom. Upravo su pripadnici 4. brigade “Pauci”, kada je operacija pokrenuta 22. siječnja, bili jedna od najzaslužnijih postrojbi za uspjeh hrvatskih snaga u akciji “Maslenica”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
8
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime