Ugostitelji: “Naši računi su prazni, većina kolega je stvarno na izmaku snaga”

"Odluka o kavama za van dobra, ali trebala nam je prije 10 mjeseci"


Restorani i pivnice u Češkoj otvorili su se unatoč zabrani zbog oštrih covid-mjera. O tome što će napraviti hrvatski ugostitelji, kakvi potporu primaju i mogu li preživjeti ako se lockdown za njih produži nakon siječnja za HRT je govorio Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja.


“Stav naše udruge je poštivanje zakona Republike Hrvatske. Prosvjed je jedna od legalnih mogućnosti, međutim to sada nije prvobitni razmišljanje Nacionalne udruge hrvatskih ugostitelja”, kaže Dražen Biljan.

Kaže kako je ministar zdravstva Vili Beroš u medijima izjavio da će se vjerojatno omogućiti pravljenje kave za van, odnosno “coffee to go”, što je odluka koju ugostitelji pozdravljaju, ali je trebala biti donesena prije deset mjeseci.

“Bili smo aktivni sudionici u kreiranju novih mjera vezanih za covid-19 prošle godine kao predstavnici struke ugostitelja. Ta komunikacija je prestala prošle jeseni, svo ovo vrijeme ističemo potrebu za komunikacijom sa Stožerom, apeliramo da nas pozovu na sastanke. Izjavili su da nas žele kao partnere u kreiranju novih mjera, međutim od državnih vlasti nismo primili ni jedan poziv”, kaže Biljan.

“Većina ugostitelja nije dobila naknadu za prosinac”

Dražen Biljan ističe kako su ugostitelji spremni za rad te da se u njihovim objektima poštuju mjere koje je Stožer donio, ali da im je potrebna adekvatna financijska naknada.

“Prošle godine, na početku pandemije, vlada je donijela dobre mjere za očuvanje radnih mjesta djelatnika. Kako bi se očuvala radna mjesta, radnicima je osigurana mjesečna naknada od 4 tisuće kuna i tu mjeru smo mi prihvatili i pozdravili. No, želimo da se te mjere isplaćuju puno brže, velika većina ugostitelja nije dobila svoju naknadu za prosinac, a mnogo njih nije primilo naknadu ni za studeni”, kaže Biljan.Kaže kako je, u jednom od rijetkih razgovora s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva rada, dogovoreno da će direktori ugostiteljskih poduzeća s više od deset djelatnika također biti uključeni u mjere potpore. Dražen, koji pripada navedenoj skupini, kaže kako za sada nije primio nikakve mjere potpore.

“Naši računi su prazni, većina kolega je stvarno na izmaku snaga. Bez adekvatne financijske pomoći države mi više ne možemo preživjeti, lokali se svakim danom zatvaraju”, objašnjava ugostitelj Dražen Biljan.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime