Uspješnom poduzetniku iz Novigrada su inspektori iz Ministarstva financija odredili 25.200 kuna kazne jer su u novčaniku konobara koji radi u restoranu njegovog hotela pronašli 23 kune viška, piše Glas Istre.

“Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni. Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno manča, što je uredno zavedeno i u zapisniku”, ispričao je novigradski poduzetnik.

“Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoju pijaču, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune”, kazao je nesretni konobar, a inspektor je to zapisao, piše Glas Istre.

Carinska uprava i njezina služba za nadzor iz Pule visinu kazne obrazložila je ovako: “…ovo tijelo uzelo osobito u obzir kao otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske… Temeljem članka 76. stavka 1. Prekršajnog zakona uz primjenu članka 192. stavaka 6. Općeg poreznog zakona od poreznog obveznika oduzima se imovinska korist ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 23 tisuće kuna.”

“Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan copy-paste, šablonizirani tekst, ali meni je zazvučalo kao pretjerano treniranje strogoće i zaista bi trebalo biti uvredljivo za svakog hrvatskog poduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima. Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu”, kazao je ugostitelj iz Novigrada za Glas Istre.

“Toliko o razvoju poduzetništva i turizma u nas, toliko o poticajnim mjerama od strane države prema poduzetnicima. Ma recite mi, zašto bih trebao ostati u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune manče”, zaključio je ogorčeno.
2 KOMENTARI

  1. To je pljačka a gdje je to pravo kad političari sakriju stotine m2 pa ih nitko ne pita od kuda višak stotina m2 i taj novac nitko ne plaća jel su to politički drugovi koji i postavljaju te inspektora da pljačkaju narod zbog sile koje su dobili od mušterija koji su bili zadovoljni odnosom u lokalu.

  2. Nećete platit ….žalićete se i obrazložit isto….nije uzalud ona stara kad tuđinac vlada nama ajme i kuku al kad svoj na hrvatsku krene ko prema najvećem neprijatelju …šta će to tek biti

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime