UDARI DO 110 km/h Olujno jugo prekinulo više brodskih linija, temperature skočile na 18 stupnjeva!

U cijeloj Dalmaciji puše jako do olujno jugo i južni vjetar, a najjači udari vjetra bit će od 65 do 110 kilometara na sat


Najavljeno pogoršanje vremena stiglo je i u Dalmaciju. Tijekom subote došlo je do jačeg naoblačenja, a uz oborine probleme stvara i olujno jugo. Prema prognozi DHMZ-a danas nas očekuje oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno će oborina biti i obilna.


Državni hidrometeorološki zavod izdao je i posebno upozorenje žutog stupnja pripravnosti zbog izraženijih oborina (>25 litara).

– Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Moguća su jača grmljavinska nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – stoji u upozorenju.

U većem dijelu Dalmacije temperature se kreću od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva

U cijeloj Dalmaciji puše jako do olujno jugo i južni vjetar, a najjači udari vjetra bit će od 65 do 110 kilometara na sat.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručuju iz DHMZ-a.

Prekidi u pomorskom prometu

Prema posljednjim informacijama najjače jugo puše u Splitu na postaji Marjan (86 km/h), Šibeniku (76 km/h), Hvaru i Makarskoj (72 km/h).Jako jugo izaziva probleme i u pomorskom prometu pa su u prekidu katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja–Rab–Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split i Šibenik-Žirje-Kaprije, trajektna linija Šibenik–Kaprije–Žirje i brodske linije: Komiža-Biševo i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Trajektna linija 606 Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali isplovit će u 10:00 sati na relaciji Trogir-Drvenik Veli, bez uplovljavanja u Drvenik Mali. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
1
Molim?
6

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime