Učitelj volontirao u Petrinji i zakasnio s prijavom na stručni skup: Odgovor državne agencije će vas zaprepastiti

Agencija: Žao nam je zbog izjave savjetnika


Učitelj informatike Goran Podunavac ovih je dana volontirao u Petrinji nakon razornog potresa. Lokalnom je stanovništvu pomagao rušiti dimnjake, sanirati i natkrivati razrušene krovove. Volontirajući na terenu, promašio je u roku se prijaviti na online stručni skup za nastavnike informatike koji organizira državna Agencija za odgoj i obrazovanje. Stručni skup počeo je danas u 10 sati i traje šest sati, piše Telegram.


Kako je htio sudjelovati na usavršavanju koje nastavnicima nosi i potvrde koje su im važne za eventualno napredovanje, a s obziom na razlog zbog kojeg je propustio prijavu, obratio se savjetniku za informatiku u Agenciji Eugenu Banu s molbom da ga naknadno prijavi na skup.

Kako državna agencija odgovara učitelju koji je pomagao u Petrinji

“Volontirao sam u Petrinji i vratio se prije dva dana. Više nije bilo mjesta jer je sve bilo popunjeno”, napisao je učitelj Podunavac savjetniku Banu. Njegov je kratak odgovor glasio: “Teško je biti na dva mjesta u isto vrijeme”. Podunavac je taj odgovor objavio na Twitteru.

Učitelj Podunavac savjetniku državne agencije Banu je potom poslao mail u kojem mu je detaljno objasnio situaciju i zamolio ga da mu iziđe ususret i ručno ga doda na popis prijavljenih za stručni skup. Dobio je tek kratak odgovor u kojem mu je Ban poručio: “Biti će još usavršavanja, pa tako i potvrda”, prenosi Telegram koji se i čuo s učiteljem Podunavcem.

On im je rekao kako online stručni skup upravo traje, da je od kolege dobio poveznicu na skup i da ga prati, uz još 800 ljudi. Međutim, kako službeno nije prijavljen, neće dobiti potvrdu Agencije da je na njemu sudjelovao. “Ne treba meni ta potvrda za ama baš ništa, ali njegova takva komunikacija me vrijeđa”, kazao nam je. Pita se i kakva je to edukacija na koju se ne može prijaviti, kao i kakav je to državni skup na kojem je nužno imati najbrži prst da bi ga mogao slušati.

Ne zanimaju ga ni primjedbe na šestosatni državni skup na pravoslavni Božić

Telegram je u posjedu korespondencije savjetnika Bana po još jednom pitanju vezanom uz današnji skup. Naime, neki od kolega informatičara javili su mu se i komentirali kako je državni skup u trajanju od šest sati zakazan na pravoslavni Božić.

“Oni koji se ne služe julijanskim kalendarom mogu zamisliti da je za njihov Božić, ili slično značajan praznik, zakazan državni skup u trajanju šest sati”, napisali su mu nastavnici. “Pitanje?” odgovorio je na tu opasku Ban. Nastavnici su dalje odgovorili kako je to tužno te kako ne mogu vjerovati da je ovaj seminar organiziran baš na ovaj datum, ne poštujući vjernike pravoslavne crkve. “Pitanje?” ponovno im je otpisao Ban, ne osvrćući se na opaske nastavnika.

Višeg savjetnika Bana novinari su bezuspješno pokušali dobiti telefonski pa su mu se u konačnici javili mailom. Zanimalo ih je je li zaista bilo nemoguće naknadno uvrstiti učitelja Gorana u edukaciju, s obzirom na to da se kvota popunila dok je on volontirao u Petrinji. Pitali su ga i smatra li primjerenim da, kao javni službenik, učitelju koji ga moli da mu iziđe u susret podrugljivo odgovara kako je teško istovremeno biti na dva mjesta.

Agencija: Žao nam je zbog izjave savjetnika

Ban novinarima nije odgovorio, a nije se ni oglasio, no jest nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje. Kažu kako su prijave na skup bile omogućene od 5. siječnja, kao i da su sva mjesta, njih 950, što je mogući broj prijava s obzirom na ograničenje platforme, “popunjena u samo jednome danu”. Usavršavanje se odvija na platformi Zoom. Zbog popunjenih mjesta i isteka vremena prijave, kažu iz Agencije, savjetnik Ban nije imao mogućnost dodatno prijaviti nove sudionike.

Kod prijavljivanja na stručne skupove, dodaju, učitelji i nastavnici ne moraju se igrati najbržeg prsta; dovoljno je, kažu, da se informiraju na vrijeme i da se na vrijeme prijave na skup. “Žao nam je što se nastavnik, koji vam se požalio, nije na vrijeme informirao i prijavio na skup, ali i zbog izjave višeg savjetnika za informatiku, koja nije bila primjerena trenutku i okolnostima u kojima živimo”, zaključuju iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nije, međutim, problem neinformiranost učitelja Gorana, već činjenica da mu je onemogućeno sudjelovanje na željenom usavršavanju jer je u trenutku otvaranja prijava volontirao u potresom razrušenoj Petrinji. Teško je prihvatiti da je u ovim okolnostima nužno izabrati jedno nauštrb drugoga.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
2
Plač
6
Grrr
20
Molim?
6

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime